Waarom doen wij mee aan onderzoek?
Vanuit maatschappelijk oogpunt werken wij mee aan (wetenschappelijk) onderzoek. Dat kan op verschillende manieren. De ene keer leveren we data over groei of overgewicht bij kinderen; dan weer nemen we plaats in een klankbordgroep om vanuit de praktijk mee te denken over de uitvoering van onderzoek, bijvoorbeeld naar kansrijk opgroeien. We werken vaak samen met universitair medisch centra zoals het Erasmus MC, onderzoeksorganisaties als TNO of aan afstudeeropdrachten.
Onze afwegingen om mee te werken
Wij ontvangen veel onderzoeksaanvragen. Een onderzoekscommissie beoordeelt die aanvragen. Daarvoor gelden verschillende criteria, zoals capaciteit binnen de organisatie, een reële onkostenvergoeding, de verwachte meerwaarde voor onze dienstverlening, de kwaliteit van het onderzoek en het maatschappelijk belang ervan. Wij worden vaak gevraagd onderzoeken onder de aandacht van onze klanten te brengen via een e-mail, posters of sociale media. In sommige gevallen is de wens om in de wachtkamer ouders, kinderen of jongeren te werven. Ook wordt vaak een grote tijdsinvestering gevraagd van onze professionals.
Deze onderzoeken wijzen wij af, op enkele uitzonderingen na. Dit om onze klanten en professionals niet te overvragen. Houd hier rekening mee bij het indienen van een onderzoeksaanvraag.
Hoe komen we aan onze data?
De meeste data halen wij uit onze kinddossiers. Denk aan gegevens over de groei of psychosociale ontwikkeling van kinderen. De privacy van onze klanten staat daarbij voorop. Wij geven nooit zonder toestemming ongeanonimiseerde data door en houden ons aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming ((U)AVG). Alleen bij hoge uitzondering mogen onze klanten en professionals benaderd worden voor onderzoek. Ze mogen nooit benaderd worden in de wachtruimte voor onderzoek of tijdens een ander contactmoment met ons.
Wat doen wij met de onderzoeksresultaten?
We zijn blij met de uitkomsten van de onderzoeken waar wij aan meewerken. Die gebruiken we om beleidsadviezen te schrijven of om onze dienstverlening te verbeteren. Zo is er sprake van een win-winsituatie: de onderzoeker leert van onze gegevens en wij weer van de onderzoeksresultaten.