Soms is het moeilijk het gedrag van kinderen te begrijpen. Het ene moment is er niets aan de hand, het andere moment zijn ze boos of verdrietig. Wat heb je gemist? Eigenlijk zou je de film willen terugspoelen om te zien wat er is gebeurd. Goed nieuws: dat kan. Tijdens kortdurende video-hometraining neemt een jeugdverpleegkundige of pedagoog van Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond fragmenten op uit alledaagse opvoedsituaties. Door deze fragmenten samen terug te kijken, wordt ineens heel veel duidelijk!
Soms loopt het gewoon even niet lekker in de opvoeding. Je begrijpt elkaar niet goed en raakt daardoor steeds meer gefrustreerd. Zeker als het wat langer duurt, is het lastig om uit zo’n situatie te stappen. Dan kan het helpen om met andere ogen naar alledaagse gebeurtenissen te kijken. Letterlijk vanuit een ander perspectief, namelijk van buiten naar binnen. Video-hometraining is daarvoor een mooie manier. Met deze techniek gaan ouders op de stoel van een buitenstaander zitten, waardoor ze veel meer zien. Zo verandert een vervelende peuter die steeds op de tafel klimt, in een gezond kind dat zijn motoriek wil ontwikkelen. Dan is boos worden ineens niet meer logisch, maar peutergym wel.
Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden
Tijdens de kortdurende video-hometraining komt de jeugdverpleegkundige of pedagoog van het CJG 6 of 8 keer op huisbezoek. Telkens één keer om een kort stukje te filmen, en de volgende keer om samen een fragment terug te kijken. Bij het uitkiezen van het fragment, let de professional goed op kansen en mogelijkheden. Wat probeert het kind hier duidelijk te maken? Waar kijkt hij naar? En hoe reageer je daarop als ouder? De nadruk ligt altijd op het positieve: alles wat al heel goed gaat. Door beeld voor beeld te kijken naar iets dat eigenlijk snel ging, ontstaat veel duidelijkheid. Soms geeft alleen een stilstaand beeld al voldoende inzicht!
Makkelijker communiceren
De kracht van video-hometraining is dat ouders ervaren hoe het is om anders te kijken. Dat helpt ze ook in toekomstige situaties een andere bril op te zetten. ‘Ik denk nu dit, maar wat zou er óók aan de hand kunnen zijn?’ In de praktijk maakt video-hometraining vrijwel altijd zichtbaar dat ouders en kinderen precies hetzelfde willen. Namelijk: goed contact met elkaar. Met die nieuwe blik is het gemakkelijker om te communiceren en elkaar te begrijpen. Dat creëert kansen voor positieve verandering.
Meer informatie
Video-hometraining kan onderdeel zijn van de ondersteuning van onze jeugdverpleegkundige, pedagoog of orthopedagoog. Vaak stelt de professional zelf voor gebruik te maken van deze techniek, maar ouders kunnen ook zelf aangeven dit fijn te vinden. Aan gesprekken met de (ortho)pedagoog vindt eerst een afspraak plaats met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Neem hiervoor contact op met ons contactcentrum.