Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Over onze vragenlijsten

Bij een aantal consulten maken we gebruik van vragenlijsten. Met deze vragenlijsten kunnen we vragen en zorgen (waarbij jij jezelf weleens af kunt vragen of het normaal is) op tijd signaleren. Bijvoorbeeld over het gedrag van jouw kind, zoals het (niet) samenspelen met leeftijdgenootjes, druk of agressief gedrag.

Content

Daarnaast kunnen jouw antwoorden ook tijdens het consult besproken worden door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Wat doen we met de ingevulde vragenlijsten?

Met jouw antwoorden op de vragen gaan wij vertrouwelijk om. Als het nodig is bespreekt de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige de antwoorden met jou. Soms wordt informatie in het digitale dossier van jouw kind gezet. Dit dossier wordt alleen gebruikt en ingezien door professionals die werken binnen de jeugdgezondheidszorg, waaronder de jeugdarts, jeugdverpleegkundige en doktersassistent. Je kan tijdens het consult meekijken of navragen welke informatie in het digitale dossier wordt gezet.

Ook kan het zijn dat de antwoorden anoniem gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Wanneer dit het geval is, wordt altijd vooraf toestemming aan jou gevraagd. De papieren vragenlijsten worden altijd vernietigd. De digitale vragenlijsten blijven maximaal 6 maanden beschikbaar voor de jeugdverpleegkundige.

Welke vragenlijsten gebruiken we?

Tijdens een aantal consulten gebruiken we vragenlijsten. Welke vragenlijsten het zijn, waarom we deze gebruiken en hoe ze eruit zien, lees je hieronder. Heb je vragen over het gebruik van (één van deze) vragenlijsten? Neem dan contact met ons op.

Geboorteconsult

Bij het geboorteconsult krijg je de vraag een vragenlijst in te vullen over jouw eigen situatie. Soms blijkt hieruit dat je baat kunt hebben bij een traject dat wij aanbieden: Stevig Ouderschap. Meedoen aan Stevig Ouderschap is vrijwillig. Het gaat uit van eigen kracht, eigen behoeften en eigen invulling. Doe je mee, dan krijg je 6 huisbezoeken van een speciaal daarvoor opgeleide jeugdverpleegkundige. Zij komt bij je thuis om te luisteren, met je te praten en mee te denken. Zij heeft dan echt even alle tijd voor jou – een huisbezoek duurt ongeveer 1,5 uur. Je bepaalt zelf wat je in die tijd met haar bespreekt. Het gaat tenslotte om waar jij behoefte aan hebt.

Doel: Kijken of ouders baat hebben bij Stevig Ouderschap

5 jaar consult

Ter voorbereiding op het 5 jaar consult vragen we je in Mijn CJG Rijnmond een vragenlijst in te vullen. Je ontvangt deze ongeveer 3 weken voor de afspraak.

Deze bestaat uit:

  • Algemene vragen (let op: dit bestand is alleen ter informatie) over de gezinssituatie, gezondheid en ontwikkeling van jouw kind en opvoeding.
  • SDQ-vragenlijst (let op: dit bestand is alleen ter informatie). SDQ staat voor Strenghts and Difficulties Questionnaire. Deze vragenlijst meet de psychische en psychosociale problematiek en vaardigheden bij jeugdigen van 3 tot en met 16 jaar. De vragenlijst bestaat uit 25 stellingen die je kunt beantwoorden met niet waar, een beetje waar en zeker waar. Als laatste krijg je de vraag of je denkt dat jouw kind moeilijkheden ervaart met zijn gedrag. Tijdens het consult kun je dit met de doktersassistent, jeugdarts of jeugdverpleegkundige bespreken. Meer informatie over de SDQ-vragenlijst lees je op de website van het NJi.

Let op: zie je de tegel Vragenlijsten niet in Mijn CJG Rijnmond? Voeg dan eerst jouw kind toe. Ga naar de homepage van Mijn CJG Rijnmond, en klik onder Mijn kinderen op Kind toevoegen. Klik vervolgens op de tegel Vragenlijsten om de vragenlijst in te vullen.

Doel: Meer te weten komen over de gezondheid en (psychosociale) ontwikkeling van je kind.

Speciaal basisonderwijs

Als je kind op het speciaal basisonderwijs zit, ontvang je van het CJG een uitnodiging voor een afspraak. Je kind wordt gewogen en gemeten. Daarna word je kind onderzocht en bespreek je met de jeugdarts de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Natuurlijk kun je ook vragen stellen over het opgroeien, opvoeden en verzorgen. Er wordt bij deze afspraak gebruik gemaakt van onderstaande vragenlijst.

Doel: Meer te weten komen over de gezondheid en leefgewoonten van je kind

Voortgezet onderwijs klas 2 consult

De jongeren in klas 2 van het voortgezet onderwijs, nodigen we uit om de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in te vullen. Deze vragenlijst bestaat uit ongeveer 100 vragen over lichamelijke gezondheid, over hoe ze zich voelen en over hun leefstijl. Dit zijn de onderwerpen:

  • Algemene gezondheid
  • Genotmiddelen
  • Mediawijsheid
  • Relaties en seksualiteit
  • Slapen
  • Sociale veiligheid
  • Voeding, bewegen en sport
  • Gevoelens en emoties
  • Pesten

Jongeren beantwoorden deze vragen tijdens een lesuur. Vervolgens krijgen zij een persoonlijk gezondheidsprofiel, met tips hoe ze (nog) gezonder kunnen leven. Daarna volgt een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Op deze manier kunnen we de ontwikkeling volgen en onderzoeken hoe het met de gezondheid gaat.

Doel: Het volgen van de ontwikkeling en onderzoeken hoe het gaat met de gezondheid van je kind.

Voortgezet onderwijs klas 4 consult

De jongeren in klas 4 van het voortgezet onderwijs, nodigen we uit om de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in te vullen. Deze vragenlijst bestaat uit ongeveer 100 vragen over lichamelijke gezondheid, over hoe ze zich voelen en over hun leefstijl. Dit zijn de onderwerpen:

  • Algemene gezondheid
  • Genotmiddelen
  • Mediawijsheid
  • Relaties en seksualiteit
  • Slapen
  • Sociale veiligheid
  • Voeding, bewegen en sport
  • Gevoelens en emoties
  • Pesten

Jongeren beantwoorden deze vragen tijdens een lesuur. Vervolgens krijgen zij een persoonlijk gezondheidsprofiel, met tips hoe ze (nog) gezonder kunnen leven. Daarna volgt een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Op deze manier kunnen we de ontwikkeling volgen en onderzoeken hoe het met de gezondheid gaat.

Doel: Het volgen van de ontwikkeling en onderzoeken hoe het gaat met de gezondheid van je kind.

Wanneer zien we jouw kind?

Onze professionals zien (aanstaande) ouders en hun kinderen tot 18 jaar op verschillende momenten om de groei en ontwikkeling te volgen. En als dat nodig is geven we advies en ondersteuning. We vertellen je graag wat jij en je kind kunnen verwachten.

Jouw persoonlijke omgeving: Mijn CJG Rijnmond

Mijn CJG Rijnmond is een beveiligde website, waar je de persoonlijke en medische gegevens van jouw kind kunt terugvinden. Je logt veilig in met jouw DigiD.

Log in op Mijn CJG Rijnmond om:

  • Contactgegevens en voorkeuren beheren.
  • Afspraken maken en verzetten.
  • Vragenlijsten over de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind invullen.
  • Groeicurve bekijken.
  • Zelf lengte en gewicht van je kind invoeren.
  • Vaccinatieoverzicht inzien.
  • Medisch dossier van je kind opvragen.