Stress tijdens de zwangerschap is vervelend, zowel voor aanstaande ouders als hun ongeboren kind. Soms zijn er zorgen over de toekomst. Over hoe het allemaal moet als de baby er straks is. Fijn als er dan iemand meedenkt en een nieuw licht schijnt op de zaken, bijvoorbeeld tijdens het zwangerschapsgesprek. Vaak is dit gesprek al voldoende, maar soms is het goed om nog een of twee keer door te praten. Daarom biedt CJG Rijnmond ook zwangerschapssupport.
Een kind verwachten, dat kan best confronterend zijn. Bijvoorbeeld voor iemand die zelf geen leuke jeugd heeft gehad. De vraag ‘Ga ik het wel beter doen dan mijn ouders?’ kan dan behoorlijk wat stress geven. Maar er zijn nog veel meer zaken die voor onzekerheid kunnen zorgen. Bijvoorbeeld: ‘wat doet de komst van een kind met onze relatie?’ Of juist: ‘ga ik het wel redden als alleenstaande moeder?’ Heel normaal om hierover te twijfelen, maar meestal geen reden tot grote zorgen en slapeloze nachten. Tijdens de extra gesprekken die vallen onder zwangerschapssupport, bedenken ouders samen met de jeugdverpleegkundige hoe ze zichzelf en hun gezin kunnen versterken. Zo zien ze het snel weer zitten en kunnen ze weer van de zwangerschap genieten.
Sterke punten uitvergroten
In de gesprekken met de jeugdverpleegkundige staat de kracht van aanstaande ouders centraal. Waar zijn ze goed in en waar hebben ze wél vertrouwen in? En hoe kunnen ze die sterke punten uitvergroten? De frisse blik van de jeugdverpleegkundige helpt vaak om nieuwe mogelijkheden te zien. Op die manier levert zwangerschapssupport nieuwe moed én concrete handvatten op. Daarnaast kan de jeugdverpleegkundige ouders ook wijzen op leuke en handige activiteiten in de buurt. Denk aan zwangerschapsyoga of een cursus Shantala babymassage voor een goede band tussen ouder en kind.
Meer informatie over zwangerschapssupport
Zwangerschapssupport is een vervolg op het zwangerschapsgesprek. Gezinnen kunnen zichzelf makkelijk, snel en gratis aanmelden voor het zwangerschapsgesprek. Als ze dat fijn vinden, kan bijvoorbeeld de verloskundige, gynaecoloog of huisarts de aanmelding ook samen met hen doen. De gesprekken vinden plaats bij gezinnen thuis, op de CJG-locatie of via (beeld)bellen.