Sinterklaas is weer in het land. Veel kinderen vinden deze tijd erg leuk en gezellig. Maar: ook spannend. Daarom 10 tips om te veel onrust te voorkomen.
Zit er morgenochtend een cadeautje in mijn schoen? Moet ik Piet een handje geven? Mag ik de hele dag pepernoten eten? Met de aankomst van Sinterklaas en zijn pieten kan je kind zich van alles gaan afvragen. Bovendien zien veel dagen er deze feestelijke tijd van het jaar anders uit dan normaal. Vooral als je kind gevoelig is voor prikkels om hem heen, kan hij hierdoor erg onrustig worden. Hij raakt het overzicht een beetje kwijt. Met deze 10 tips zorg je voor wat meer rust en zekerheid.
1. Zorg dat je de gewone dagindeling zoveel mogelijk vasthoudt
Breng je kind rond dezelfde tijd naar bed en gebruik je dagelijkse structuur en rituelen.
2. Geef duidelijkheid
Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten, wanneer komt Sinterklaas op school en wat kan je kind verwachten op de bijzondere dagen?
3. Maak een kalender die aftelt naar pakjesavond.
Plaatjes maken het ook voor kleinere kinderen overzichtelijk. Wij hebben hiervoor een aftelkalender gemaakt!
4. Lees samen boeken over Sinterklaas en praat erover
Het is gezellig en zorgt ervoor dat de sinterklaastijd meer gaat leven en voorspelbaarder wordt.
5. Plan de dagen niet te vol
Kinderen voelen de onrust van hun ouders en voor henzelf kan een dag vol feestjes zomaar te druk worden. Kies er eventueel voor een evenement te laten schieten, zodat de andere feestjes echt leuk blijven.
6. Vertel wat je kind kan verwachten
Vindt je kind verrassingen spannend of zelfs vervelend? Vertel hem dan wat hij kan verwachten. Zelf vind je het mysterie er misschien bij horen, maar je kind kan zich rustiger voelen als jij over de cadeautjes alvast een tipje van de sluier oplicht.
7. Niet dwingen of bang maken
Dwing je kind niet bij Sinterklaas op schoot te zitten of Piet een handje te geven. Dreig ook niet dat hij in de zak mee naar Spanje gaat als hij stout is. Je wilt tenslotte dat het gezellig blijft, niet dat je kind bang is.
8. Maak van pakjesavond een pakjesochtend of –middag
Hoe eerder het feest begint, hoe minder lang je kind zenuwachtig hoeft te zijn. Ook heeft hij dan op de feestdag nog veel tijd om met zijn cadeautjes te spelen.
9. Geef niet te veel cadeautjes
Vooral jongere kinderen zijn vaak onder de indruk van de hoeveelheid cadeautjes en vinden het na een paar keer uitpakken wel genoeg. Hoe meer cadeautjes, hoe onrustiger ze worden.
10. Zorg dat je kind genoeg slaapt
Je kind verwerkt tijdens het slapen zijn indrukken en begint uitgerust aan een nieuwe dag.
Vragen of meer informatie?
Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!
- Lees ook: zo voorkom je Sinterklaasstress
- Bekijk alle Sinterklaas artikelen op onze Sint themapagina