Met een gedicht voor Sinterklaas heb je dé kans om iemand in het zonnetje te zetten. Je doet er je best op en stopt er veel energie in. Als je gedicht dan verkeerd wordt voorgelezen, is dat natuurlijk jammer. Met deze tips help je de lezer van het gedicht en zorg je dat de boodschap van Sinterklaas goed aankomt!
Bekijk ook: tips voor een mooie surprise.
Tip 1: Kies je onderwerp(en)
Veel mensen beginnen meteen met schrijven. Het gevaar is dan dat het gedicht een rommeltje wordt. ‘O ja, dit moet er óók nog bij!’ Het is handiger eerst op een rijtje te zetten waar het gedicht over moet gaan. Wil je een leuke anekdote van het afgelopen jaar vertellen? De gebeurtenissen per maand bespreken? Of misschien leuke en minder leuke gewoonten van de lezer opsommen? Want inderdaad: in een gedicht van Sinterklaas kun je best een beetje plagen. Houd daarbij een goede balans tussen complimenten en grappen: het moet wel leuk blijven!
Tip 2: Geef structuur
Weet je waar het gedicht over moet gaan? Verdeel het verhaal dan in coupletten, bijvoorbeeld van elk 4 regels. Zo geef je de lezer overzicht en structuur en gaat het voorlezen gemakkelijk. Ook met een helder rijmschema maak je duidelijk hoe het gedicht in elkaar zit. Met AABB of ABAB houd je het lekker simpel, maar iets ingewikkelder kan ook. Het rijmschema ABCB ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Jij kan zo heerlijk lachen,
daarvan wordt iedereen blij.
En dan zeg ik met grote trots:
dat is er één van mij!
Zorg hoe dan ook dat je het niet te moeilijk maakt voor je lezer. Zo komt je gedicht het best uit de verf.
Tip 3: Schrijf ‘lekker’ en logisch
Zorg voor een fijn ritme in je zinnen. Je hoort dit als je hardop leest: de zin ‘loopt’ dan wel of juist niet lekker. Loopt de zin niet goed? Kies dan een woord met meer of minder lettergrepen, zet een extra woord in de zin of laat er juist eentje weg.
Bijvoorbeeld:
Midden in dat uitgestrekte gras,
lag een plas
klinkt minder fijn dan:
Midden in dat uitgestrekte gras,
lag een diepe en modderige plas
Tip 4: Geef je Sinterklaasgedicht een kop en een staart
Kom in de laatste regels terug op de eerste regels van het gedicht. Zo eindigt je gedicht met een verwijzing naar het begin en is de cirkel mooi rond.
Tip 5: Dag hanenpoten!
Een prachtig gedicht in een onleesbaar handschrift? Dat is natuurlijk zonde. Kies daarom een goed leesbaar lettertype en print je gedicht op een mooi, stevig papier.
Kijk voor meer inspiratie op onze Sinterklaas themapagina.