Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Nieuws
Professionals

CJG Rijnmond neemt hielprikscreening over: wat betekent dit?

Vanaf 1 januari 2025 voert CJG Rijnmond de hielprikscreening zelf uit in het hele werkgebied. In Rotterdam doen verloskundigen dit nu nog in opdracht van het CJG. Door het zelf te doen, werken we uniform en waarborgen we kwaliteit in alle gemeenten. Het CJG volgt hiermee een landelijke trend. Ina Bouman, teamleider Neonatale screenings, vertelt.

Content

Wat verandert er voor ouders? 

CJG Rijnmond beschikt over gespecialiseerde professionals met veel ervaring in het uitvoeren van de neonatale screenings (NNS). 'Onze screeners voeren de hielprikscreening vrijwel dagelijks uit. Hierdoor zijn ze hier heel vaardig in, wat fijn is voor het kind en de ouders. Een ander voordeel is dat onze screeners thuis langskomen voor de hielprik. Ouders hoeven dus niet meer met hun pasgeboren baby de deur uit', vertelt Ina. 'Daarnaast wordt de hielprikscreening direct gecombineerd met de gehoorscreening, waardoor er één afspraak minder nodig is.'  

Waar verloskundigen ook in het weekend en met feestdagen werken, is dit bij de screeners niet het geval. Ina verwacht echter dat dit niet voor problemen zal zorgen: 'Er mag niet langer dan 3 dagen tussen zitten. Als feestdagen zo vallen dat dit wel gebeurt, dan maken we bij het CJG een uitzondering en werken onze screeners wel'. 

Samen gaan we voor hetzelfde doel 

Ina benadrukt dat alle partners in de geboorteketen hetzelfde doel hebben: 'Dat is dat de ouders en het kind de beste zorg krijgen. We doen dit echt samen en hebben hierin allemaal onze eigen verantwoordelijkheid.' Het CJG heeft verloskundigen en kraamverzorgenden meerdere keren geïnformeerd over alle veranderingen. ‘We stuurden bijvoorbeeld een brief met factsheet waarop alle verantwoordelijkheden en andere belangrijke zaken staan uitgelegd.’ 

Verantwoordelijkheden van de verloskundige 

Het is belangrijk dat verloskundigen ouders in het laatste trimester van de zwangerschap informeren over de neonatale screenings (NNS). 'Het gaat om uitleg over de voordelen, mogelijke risico’s en het belang van het op tijd uitvoeren van deze tests. Het geven van deze informatie valt onder de zorgplicht en het principe van geïnformeerde toestemming. Het is heel belangrijk dat ouders genoeg en de juiste informatie krijgen. Zo kunnen ze een weloverwogen keuze maken over de gezondheid van hun kind', legt Ina uit.  

Vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is voorlichtingsmateriaal beschikbaar voor ouders, zoals de folder Hielprik en gehoortest bij pasgeborenen. Deze kun je gratis bestellen via de bestelwebsite van het RIVM

Verantwoordelijkheden van de kraamverzorgende  

'Aan kraamverzorgenden willen we vragen om na te gaan bij ouders of alle informatie over de neonatale screenings met hen is gedeeld. En om te controleren of er nog vragen zijn of aanvullende uitleg nodig is', zegt Ina. Extra informatie is te vinden op de website van het RIVM.  

Belangrijk: geboorte zo snel mogelijk doorgeven 

We streven ernaar om onze jeugdgezondheidszorg zo goed mogelijk uit te voeren, dit geldt ook voor de neonatale screenings. Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk weten wanneer een baby is geboren. ‘Zodra de geboortemelding bij ons binnen is, nemen we contact op met de ouders. Om de hielprik en gehoortest tussen de 4e en 7e dag te doen, is het van belang dat we uiterlijk op dag 3 weten dat de baby is geboren. Dit kan via ons speciale telefoonnummer 088 - 20 10 001 of via onze website.  

Meer informatie? 
Heb je vragen of wil je meer informatie over de overname van de hielprik en gehoortest in Rotterdam door het CJG? Neem dan contact op met de contactpersoon geboortezorg.