Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Nieuws
Professionals

Hoe bespreek je stress en psychisch welzijn?

Stress bij ouders kan veel invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind. Maar niet iedereen vindt het fijn om te praten over stress en psychisch welzijn. Hoe maak je deze onderwerpen toch bespreekbaar?

Content

Als ouders tijdens of na de geboorte last hebben van ernstige stress, kan dat veel invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind. Daarom is het belangrijk dat zorg- en hulpverleners hier tijdens de eerste 1.000 dagen met ouders over in gesprek gaan. Maar vragen naar stress, psychische klachten en sociaal welzijn, dat is niet altijd makkelijk. Samen Groeien 010 ontwikkelde hulpmiddelen om professionals hierbij te ondersteunen.

Er zijn allerlei zaken die een gesprek over psychisch welzijn in de weg kunnen staan. Denk aan een te kleine vertrouwensband, weinig tijd bij consulten of problemen met de taal. Soms weten professionals niet goed naar wie ze kunnen doorverwijzen, of vinden ouders het moeilijk om dit onderwerp te bepreken. Al die barrières maken het lastig om goede zorg te bieden. Daarom ondervroeg Samen Groeien 010 ouders en zorgprofessionals: hoe kunnen we die barrières in de praktijk overbruggen?

Iedereen worstelt met dit onderwerp

Het onderzoek leverde een factsheet en cursus op voor iedereen die werkt met jonge en aanstaande gezinnen. Contactpersoon geboortezorg Svenja Aalburg volgde de cursus en is erg enthousiast: ‘Ik volgde de cursus met allerlei partners uit de keten. Gynaecologen, mensen uit wijkteams maar bijvoorbeeld ook van instellingen voor mensen met een beperking. Iedereen was goed opgeleid in zijn vak, maar we hadden toch allemaal vragen en twijfels. Opvallend om te zien dat iedereen worstelt met dit onderwerp, al ligt het accent bij iedereen iets anders. Zo vragen verloskundigen minder makkelijk naar een moeilijke jeugd, en JGZ-professionals weer minder makkelijk naar nare seksuele ervaringen. Onderwerpen waar je vanuit je vak niet vaak over praat, voelen onwennig.’