Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Het is weer bijna carnaval. Dit betekent veel feestjes, gezelligheid en voor veel jongeren hun eerste glas alcohol. Ouders hebben meer invloed op het drinkgedrag van jongeren dan vaak gedacht wordt. Daarom geeft orthopedagoog Marieke van Werkhoven tips.
Tijdens carnaval kunnen jongeren makkelijk verleid worden voor een glas alcohol, omdat er tijdens carnaval veel wordt gedronken. De inschatting van de leeftijd waarop alcohol is toegestaan is door de kostuums moeilijk te maken. Het gebeurt daarom geregeld dat iemand onder de 18 jaar een glas alcohol in handen krijgt. Overmatig drankgebruik, dit wordt ook wel binge drinken genoemd, kan ervoor zorgen dat jongeren in het ziekenhuis belanden. Uit cijfers van het CBS (2016) blijkt dat 11,1% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar minstens één keer per week stevig drinkt.
'Groepsdruk speelt, zeker met carnaval, een grote rol op het alcoholgebruik van jongeren'
Dronken worden, roekeloos en losbandig gedrag, overgeven en katers zijn vaak de dingen waar we aan denken bij alcoholgebruik. Minder vaak denken we aan de lang termijn effecten. Uit onderzoek blijkt dat de invloed van alcohol op de jonge hersenen veel groter is dan we altijd hebben gedacht. Tot het 24e levensjaar zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling en zelfs 1 keer alcohol drinken kan al schade aan de hersenen aanrichten. Overmatig alcoholgebruik zorgt ervoor dat de hersenen minder actief zijn en kleiner blijven. Dit kan concentratieproblemen veroorzaken en zorgt ervoor dat de hersenen niet optimaal ontwikkelen. Jongeren die binge drinken en dit blijven doen tijdens hun tienerjaren, hebben op 24-jarige leeftijd bijna 4 keer zoveel kans op overgewicht en een te hoge bloeddruk dan leeftijdsgenoten die (bijna) nooit overmatig drinken.
Hoe kun je als ouder invloed hebben op het drinkgedrag van je puber? Orthopedagoog Marieke van Werkhoven geeft tips. ‘’Het is verstandig je kind tot 18 jaar geen alcohol te laten drinken. Alleen verbieden is vaak niet voldoende en werkt vaak averechts. Het is vooral belangrijk om over alcoholgebruik te praten. Vraag aan je puber waarom hij graag wil drinken en leg uit wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn. Hiermee stimuleer je je puber om na te denken over het drinken. Groepsdruk speelt, zeker met carnaval, een grote rol op het alcoholgebruik van jongeren. Praat met je puber over hoe hij zich staande weet te houden.’’
Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!