Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen
Bij CJG Rijnmond staan (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren altijd centraal. Om kinderen en jongeren kansrijk te laten opgroeien, willen we hen zo goed mogelijk ondersteunen. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om inzicht te hebben in de behoeften van onze klanten.
In 2018 deden we hier samen met ontwerpbureau Muzus onderzoek naar. Nu, 7 jaar later in een veranderde wereld en tijdsgeest, is het tijd om de uitkomsten hiervan weer tegen het licht te houden.
'Bij CJG Rijnmond werken we vanuit de visie Onze klant in de regie, dat wil zeggen dat zwangeren, ouders en jongeren zoveel mogelijk zelf aan het roer staan. Het doel is om, voor zover dat mogelijk is, dienstverlening op maat te bieden, vertelt Mellanie Burger, senior communicatieadviseur bij CJG Rijnmond.
'Om op deze manier te werken, is het belangrijk om je klant goed te kennen. Hierbij is vooral de diepere laag interessant: wat heeft de klant van ons nodig? Om dit in kaart te brengen zijn we in 2018 samen gaan werken met Muzus, een ontwerpbureau voor sociale vraagstukken. Zij hebben toen op basis van uitgebreid onderzoek behoefteprofielen opgesteld van ouders en jongeren. Nu is het tijd om deze opnieuw onder de loep te nemen, de wereld is in 7 jaar tijd namelijk best veranderd, dus de behoefte van onze doelgroepen misschien ook. Daar komt bij dat we deze keer ook een behoefteprofiel van zwangeren gaan ontwikkelen, omdat we deze doelgroep sinds een aantal jaar ook producten en diensten aanbieden.'
Er komt heel wat kijken bij het ontwikkelen van een behoefteprofiel. Sanne Kistemaker, directeur bij Muzus, legt het uit: 'Voor de opzet van het onderzoek werken we nauw samen met professionals van het CJG. We hebben hiervoor een werkgroep opgezet waar verschillende professionals in zitten. Diversiteit is hierin erg belangrijk, dus er zijn professionals vanuit verschillende gemeenten die met verschillende doelgroepen werken aangehaakt. Samen met hen hebben we het onderzoeksmateriaal ontwikkeld. Onder andere door uit te vragen welke vragen zij hebben aan de doelgroep en welke informatie ze nog missen in de huidige profielen.'
'Het onderzoek zelf doen we echt samen met de doelgroep. Een behoefteprofiel is nooit gebaseerd op aannames, maar altijd op ervaringen van de doelgroep zelf. We hebben hierin oog voor inclusie en richten ons ook op de groepen die minder goed benaderbaar zijn, maar juist wel extra ondersteuning kunnen gebruiken. Hierbij zoomen we in op hun behoeften, waarbij we vooral aandacht hebben voor de onderliggende behoeften. Soms zijn dit dingen waar mensen zich in eerste instantie niet eens bewust van zijn, maar onbewust wel veel waarde aan hechten. Om deze behoeften in kaart te brengen, maken we gebruik van een speciale interviewmethodiek vanuit de cognitieve psychologie, waarmee we de doelgroep handvatten te geven om hier dieper over na te denken.'
Hoewel de interviews nog in volle gang zijn, kan Sanne wel alvast een tipje van de sluier oplichten als het gaat om de uitkomsten: 'Wat vooral naar voren komt, is dat veel ouders worstelen met het digitale tijdperk. Hoe gaan ze om met een mobieltje, schermtijd en hoe krijgen ze hun kind van de bank af? Dit is iets dat bij veel ouders speelt. Ook in de interviews met jongeren komt dit aan bod, alleen gaat het hier vooral over de verslavende werking van algoritmes en het omgaan met het 'perfecte plaatje' dat op sociale media wordt geschetst'.
Als de interviews zijn afgerond is het tijd om met de uitkomsten aan de slag te gaan. 'Om de onderzoeksresultaten te duiden, koppelen we deze weer terug aan de werkgroep met CJG-professionals. Vervolgens vertalen we deze naar behoefteprofielen. In 2018 was dit nog in een papieren vorm, nu wordt dit in een moderner jasje gestoken. Het is goed om hierbij te noemen dat deze profielen geen harde feitelijke kenmerken bevatten, maar juist gericht zijn op de zachte kant,' legt Sanne uit.
Vervolgens kan CJG Rijnmond de behoefteprofielen tegen de huidige dienstverlening aan houden. 'We kunnen de uitkomsten betrekken op onze klantreis en communicatie. Waar liggen nog kansen? Mist de doelgroep nog iets? Waar kunnen we misschien minder op doen en waar juist meer actief zijn?', vertelt Mellanie. 'We hopen dat de behoefteprofielen onze professionals helpen in hun werk. Bijvoorbeeld doordat de profielen hen nieuwe inzichten bieden of juist bevestigen dat hun werk er heel erg toe doet'.
Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Mellanie Burger, via e-mailadres m.burger@cjgrijnmond.nl.