Besloten Facebookgroep: Ouders met pubers
Tijdens de Puberchallenge kun je ook nog aansluiten bij onze besloten Facebookgroep. Hier kun je vragen stellen aan de pedagogen en ervaringen uitwisselen met andere puberouders.
Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Hoor jij jezelf weleens zeggen dat je huis geen hotel is? Of zie je af en toe rollende ogen, hoor je diepe zuchten en worden deuren dichtgeslagen? Dan is de kans groot dat er een puber bij je in huis woont. Voor alle (toekomstige) puberouders en -verzorgers bieden wij de Puberchallenge aan, een gratis online pubercursus.
De puberteit is zowel voor ouders als pubers vaak een uitdaging, een challenge. Met kinderen in de puberteit moet je als ouder wel mee veranderen, of je nu wilt of niet. Steeds moet je zoeken naar de juiste balans tussen loslaten en vasthouden. Onze digitale pubercursus ondersteunt je daarbij. In 5 weken tijd leer je, kosteloos en zonder verplichtingen, over de ontwikkeling van een puber.
Schrijf je in en ontvang eens per week een les via e-mail. Daarin krijg je uitleg, een videoboodschap van onze (ortho)pedagogen Shirley, Marieke of Dieneke, en een huiswerkopdracht.
Onze pubercursus bestaat uit 5 lessen. Je leert onder meer over:
Wil je alvast een indruk van wat je kunt verwachten?
Bekijk dan de verkorte versie van les 1:
De cursus start met jouw jeugdervaringen. Want inzicht in je eigen puberteit helpt vaak bij het kunnen verplaatsen in jouw puber. Het is de uitdaging om de ontwikkeling van je kind met aandacht en betrokkenheid te blijven volgen en de communicatie op gang te houden. Hoe lastig dat soms ook is.
Met welke veranderingen moet je rekening houden in de puberteit? De hersenen ontwikkelen zich volop en hormonen spelen een belangrijke rol. In les 2 leer je over de belangrijkste veranderingen in het lichaam, de hersenen en het gedrag.
Iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen. Vooral voor pubers is het erg belangrijk; ze krijgen er een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen van. Toch vergeten we soms een compliment te geven, omdat we veel gedrag vanzelfsprekend vinden.
In de pubertijd ontwikkelt je puber een eigen identiteit. Pubers zijn vaak dwars en opstandig en stellen zichzelf veel vragen, zoals: wie ben ik, wat wil ik en hoe zou mijn toekomst eruit moeten zien? Bij deze zoektocht spelen leeftijdsgenoten een belangrijke rol. Hun mening is vaak belangrijker dan de jouwe. Jij kunt helpen door écht te luisteren. Je krijgt er handvatten voor in les 4.
De cursus sluit af met een les over overleggen, want een meningsverschil met je puber kun je vaak met overleg oplossen. Dat is beter dan voortdurend de strijd met elkaar aangaan. Je leert over de valkuilen waarin veel puberouders trappen en krijgt tips om ze te vermijden.
Tijdens de Puberchallenge kun je ook nog aansluiten bij onze besloten Facebookgroep. Hier kun je vragen stellen aan de pedagogen en ervaringen uitwisselen met andere puberouders.