Gratis soa-test voor jongeren tijdens de Week van de Liefde
Op woensdag 14 februari kunnen jongeren zich gratis en makkelijk laten testen op soa’s. Naast de soa-test, kunnen jongeren ook terecht bij de jeugdverpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. De soa-test is vertrouwelijk en voor jongeren tot 25 jaar. De uitslag krijg je per sms. Als je een behandeling nodig hebt is dit gratis bij de GGD. Jeugdverpleegkundige Ghizlan el Mokhtari vertelt er meer over.
Hoe werkt het?
Zonder afspraak kunnen jongeren zich op woensdag 14 februari tussen 9.00 en 16.00 uur laten testen op CJG Noord, aan Eudokiaplein 31 in Rotterdam. ‘Je kunt dus gewoon binnenlopen!’, voegt Ghizlan toe. Op de tweede etage zal een jeugdverpleegkundige je ontvangen en uitleg geven. ‘De test voer je zelf uit in een privé toilet en duurt maar kort. Jongens leveren urine in en meisjes doen een swap met een wattenstaafje. Na de test krijg je de uitslag per sms, deze is vertrouwelijk en wordt met niemand gedeeld. Ook niet met de huisarts.’
Ook voor vragen over relaties, seks en liefde
Naast de soa-test, kunnen jongeren ook terecht bij de verpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. ‘Denk bijvoorbeeld aan vragen over anticonceptie, zwangerschapstesten of daten. We zorgen natuurlijk voor privacy’, legt Ghizlan uit.
HPV-voorlichting en vaccinatie
Ook de GGD Gezondheidsbus staat op woensdag 14 februari op het Eudokiaplein. Jongeren van 18 tot 27 jaar, die geen vaccinatie hebben gehad voor het humaan papillomavirus (HPV), kunnen deze halen of er meer informatie over krijgen. Dat kan zonder afspraak in de bus. ‘Weet je niet zeker of je (kind) de prik al gehad heeft? Geen zorgen, dit kunnen wij voor je checken!’, vertelt Ghizlan. Kinderen tot 18 jaar kunnen het vaccin zonder afspraak bij het CJG zelf halen.
Tip voor ouders: praat met je kind over seksuele gezondheid
Misschien heb je het gevoel dat je puber al veel kennis heeft opgedaan op school en dat je er niet meer over hoeft te vertellen. Maar in de praktijk werkt dit vaak anders. Door verhalen van vrienden of sociale media kan je kind een verkeerd beeld krijgen. Daarom is het juist belangrijk om erover te praten.
Over seksualiteit praten is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste pubers willen dit onderwerp niet met hun ouders bespreken. Om ervoor te zorgen dat je een goed gesprek kunt voeren met je kind geeft orthopedagoog Shirley een aantal tips om te praten over seks met je kind.
Vragen of meer informatie?
Heb je vragen over de soa-testactie of praten met je kind over seksuele gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.