Wat is Huggy Wuggy en hoe ga je ermee om?
Wat is Huggy Wuggy, waar komt het vandaan en wat moet je doen als je kind bang wordt van Huggy Wuggy (of andere enge video's)? Jeugdverpleegkundige Karen geeft tips.
Wat is Huggy Wuggy?
Huggy Wuggy is een karakter uit het horrorspel Poppy Playtime. In dit spel moet de speler zorgen dat hij niet wordt gepakt door kwaadaardige speelgoedfiguren. Huggy Wuggy is één van deze speelgoedfiguren. Het is een blauwe, harige pop met lange armen en benen en een grote rode mond. Op het eerste oog uit ziet hij er knuffelbaar uit, maar als hij zijn mond opent komen er vlijmscherpe tanden tevoorschijn en wil hij je aanvallen.
Hoe komen kinderen in aanraking met Huggy Wuggy?
Huggy Wuggy is wereldwijd heel populair. Kinderen kunnen hem overal tegenkomen. Er zijn op veel plaatsen knuffels te koop en ook op social media is Huggy Wuggy volop aanwezig. Zo zijn er op YouTube verschillende video’s met aanstekelijke liedjes. In de video's zingt Huggy Wuggy bijvoorbeeld dat hij je dood wil knuffelen. Op TikTok staan veel video’s met stukken uit het spel, of video's die mensen zelf hebben gemaakt met Huggy Wuggy als hoofdpersoon. De ene video is onschuldig, maar een andere kan ineens heel eng zijn.
Daarnaast staan er op de populaire spelletjeswebsite Roblox veel spellen die verwijzen naar Huggy Wuggy of andere karakters uit Poppy Playtime.
Is Huggy Wuggy geschikt voor kinderen?
Het spel Poppy Playtime heeft een PEGI-advies van 12 jaar of ouder. Het is niet zo dat het spel door het PEGI-advies ook echt geschikt is voor alle kinderen van 12 jaar of ouder. Als jouw kind 12 jaar of ouder is, maar wel snel angstig is of niet van spanning houdt, kan het spel nog steeds ongeschikt zijn.
Het spel is te eng en te ingewikkeld voor jonge kinderen. Kinderen van 12 jaar en ouder zijn beter in staat om echt en nep van elkaar te onderscheiden. Als jonge kinderen een video zien van Huggy Wuggy of van Poppy Playtime, vullen ze alles wat ze niet kunnen begrijpen aan met hun eigen fantasie. Daardoor kunnen ze erg bang worden.
Dit kun je doen als ouder
Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind met enge filmpjes in aanraking komt? Of wat doe je wanneer je merkt als je kind bang is geworden van een video van Huggy Wuggy (of een ander eng karakter die hij op internet is tegengekomen)? 5 tips:
- Kijk en luister mee. De beste manier om te weten wat jouw kind online allemaal doet, is regelmatig meekijken of meeluisteren. Hoor of zie je dingen steeds voorbijkomen, maar weet je niet precies wat het is? Vraag het aan je kind: hij weet het vaak het beste!
- Ga in gesprek. Vragen stellen helpt je kind na te denken over wat hij ziet en wat het met hem doet. Stel open vragen, zoals: wat heb je vandaag online meegemaakt? Waar heb je dit voor het eerst gezien en waar kom je het nog meer tegen? Wat is er leuk aan en wat niet? Welk gevoel geeft het jou?
- Ga op zoek naar leuke filmpjes. De algoritmes (programma's) op sociale media zijn ingesteld op de voorkeuren van de gebruiker. Kijkt je kind horror, dan krijgt het algoritme het signaal dat hij horror leuk vindt. Hierdoor krijgt hij vervolgens nog meer horror te zien of voorgesteld, terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet wil. Je kunt dit algoritme positief beïnvloeden door op zoek te gaan naar filmpjes die je kind wel leuk vindt.
- Neem angst serieus. Is jouw kind bang voor Huggy Wuggy (of een ander eng karakter)? Neem die angst dan serieus. Vooral voor jonge kinderen is het verschil tussen echt en nep nog heel lastig te onderscheiden. Zeggen dat het niet echt is, werkt meestal niet. Probeer erachter te komen wat precies zo eng is voor jouw kind en maak dan samen een plan om het op te lossen.
- Maak gebruik van app-functies voor kinderen. Er is op YouTube een speciale app voor kinderen. Het blijft wel verstandig om kindervideo's eerst zelf te bekijken, omdat de thumbnails (plaatjes die je ziet voor je op de video klikt) en de titels soms misleidend zijn. Op Youtube kan er achter een vrolijk plaatje soms toch een enge video zitten, omdat de maker van de video kinderen wil misleiden voor meer videoweergaven. Dit is een bekend probleem bij YouTube. Het is een goed idee om misleidende video's te rapporteren als ouder, zodat andere kinderen dit ook niet te zien krijgen. TikTok heeft een functie waarmee ouders hun eigen account kunnen koppelen aan dat van hun kind. Hiermee kunnen ouders verschillende instellingen aanzetten. Er is een gids voor ouders die alle opties in de app uitlegt.
Meer informatie?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Je kunt altijd even contact met ons opnemen. Onze professionals denken graag met je mee!