Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

De gehoortest voor je pasgeboren baby: hoe werkt het?

Iedere ouder wil zeker weten dat hun pasgeboren baby goed kan horen. Tijdens de neonatale screening onderzoeken we onder andere het gehoor van je kind. Hoe testen we dit? En wanneer? Specialist Ina Bouman vertelt er alles over.

Albrandswaard, Barendrecht, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorne aan Zee

Content

Als je kind slechthorend wordt geboren en je dit pas laat ontdekt, loopt hij een grote achterstand op. Want hoe minder je kind hoort, hoe minder goed hij ook zelf kan leren praten. Horen en praten zijn heel belangrijk bij alle ontwikkelingen die je kind doormaakt: nieuwe dingen leren, spelen met andere kinderen, de wereld ontdekken.

Wanneer geen afspraak bij het CJG?

Als een kind langer dan 24 uur op de NICU-afdeling in het ziekenhuis heeft gelegen, doet het CJG geen gehoortest. In dat geval krijgen ouders een uitnodiging op de poli van het ziekenhuis.

Afspraak in Rotterdam of buiten de stad

De gehoortest van een baby moet binnen 28 dagen na de geboorte worden gedaan. Samen met de hielprik vormt de gehoortest de ‘neonatale screening’. ‘Er zijn nu nog verschillen tussen CJG-locaties. In Rotterdam ontvangen ouders een uitnodiging voor hun baby. Meestal is dit tussen dag 10 en 12 na de geboorte. In de uitnodiging staan de datum, tijd en locatie van de afspraak’, legt Ina uit. 'Buiten Rotterdam komen we bij ouders thuis, meestal tussen dag 4 en 7.’ Vanaf 2025 wordt dit op alle CJG-locaties hetzelfde. Dan doen we de gehoortest bij iedereen thuis. Dat is wel het meest prettig voor de moeder en het pasgeboren kind.De gehoortest

Wij nemen contact met je op

Wanneer je kind tussen de 4 en 12 dagen oud is, vinden de gehoorscreening en de hielprik plaats. We nemen contact met je op voor een afspraak. Een professional komt dan bij je thuis of jullie zien elkaar op een CJG-locatie.

De gehoortest

‘We gebruiken een speciaal echo-apparaat voor de test. Je kind merkt hier bijna niets van en je hebt meteen de uitslag’, legt Ina uit. ‘Aan het einde geeft deze alleen een resultaat: voldoende of onvoldoende. Een voldoende betekent dat het gehoor vrijwel zeker goed is aangelegd en dat het kind voldoende hoort om te kunnen leren praten. We leggen dit aan ouders uit en geven advies en tips om in de toekomst op het gehoor te letten. De volgende test is pas in groep 2.’

‘Het resultaat onvoldoende betekent een nieuwe afspraak’, vertelt Ina. 'Het kan zijn dat je baby gewoon een slechte dag had. We testen zijn gehoor daarom na een week opnieuw. Als het resultaat dan voldoende is, is het gehoor van je kind goed en hoeft deze totdat je kind in groep 2 zit niet meer gecheckt te worden. Is het resultaat weer onvoldoende? Dan maken we een derde afspraak.

Wat gebeurt er bij de derde test?

'Tijdens een derde gehoortest gebruiken we een ander apparaat, maar de uitslag is nog steeds voldoende of onvoldoende’, legt Ina uit, ‘Bij een voldoende is alles goed. Maar bij een onvoldoende verwijzen we je kind door naar het audiologisch centrum. Daar krijgt je kind een uitgebreider onderzoek en kan hij een diagnose krijgen’. Voor de meeste gehoorproblemen is een goede behandeling mogelijk.

Ook interessant

Vragen of meer informatie?

We raden aan om altijd alert te blijven op mogelijk gehoorverlies. Neem bij twijfel gerust contact met ons op. Dit kan ook als je andere vragen hebt. Onze professionals denken graag met je mee!

Handige downloads

RIVM Hielprik en gehoortest bij pasgeborenen

Hielprik en gehoortest bij pasgeborenen

Download