Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
In sommige landen ter wereld is het een culturele traditie om meisjes te besnijden. Meisjesbesnijdenis ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak.
Rotterdam
Meisjesbesnijdenis is een culturele traditie die te maken heeft met de opvattingen over schoonheid, reinheid, vrouwelijkheid en moraal. Vaak gebeurt het ter bescherming van de sociale status van het gezin en om de kans op het vinden van een huwelijkspartner voor het meisje te vergroten.
Er zijn verschillende vormen van besnijdenis. Het kan lichamelijke, psychische en seksuele problemen veroorzaken. Zowel kort na de ingreep als op lange termijn. In Nederland is besnijdenis verboden en strafbaar ook als de besnijdenis in het buitenland heeft plaatsgevonden bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het land van herkomst. CJG Rijnmond is actief in de bestrijding van deze schadelijke traditie. Ook helpen wij meisjes en vrouwen die wel zijn besneden naar goede (medische) zorg voor hun gezondheidsproblemen.
Lichamelijke klachten kunnen zijn, veelvuldige blaasontsteking, problemen met plassen of menstrueren, veel pijn bij het vrijen en onvruchtbaarheid door infecties. Niet alle vrouwen weten dat zij deze klachten hebben doordat ze besneden zijn. Ook psychische klachten komen voor. Veel vrouwen die besneden zijn, hebben nare herinneringen aan het moment van de besnijdenis. Daardoor durven sommigen bijvoorbeeld niet naar de dokter of het ziekenhuis te gaan, schrikken zij snel en zijn ze vaak bang of somber. Niet alle vrouwen hebben last van deze klachten en ook niet allemaal evenveel. Maar meisjes die worden besneden, lopen wel onnodig risico op problemen.
Uit onderzoek blijkt dat 4.200 meisjes in Nederland de komende 20 jaar risico lopen op besnijdenis. Het CJG heeft de taak om met ouders in gesprek te gaan en te praten over de gezondheidsrisico's hiervan. Uitleg over besnijdenis, de gevaren en hoe de regels en wetgeving zijn in Nederland is erg belangrijk. Dit doen jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen tijdens de afspraken die we hebben.
Vaak is het fijn om met iemand te praten met dezelfde cultuur. Iemand die in sommige gevallen zelf besneden is en begrijpt hoe groot de druk kan zijn van familie en andere mensen. Daarom krijgt het CJG hulp van sleutelpersonen uit verschillende landen waar VGV voorkomt zoals Somalië, Eritrea, Sudan en Egypte. Zij snappen de situatie goed en zijn getraind om met ouders mee te denken. De sleutelpersonen gaan bij ouders langs en gaan in gesprek, geven informatie en ondersteunen ouders bijvoorbeeld in het leren omgaan met druk van familie.
De sleutelpersonen hebben een groot netwerk in de regio. Zo leren zij steeds nieuwe ouders kennen om te ondersteunen. Sleutelpersonen zijn ook getraind om vrouwen te helpen die al besneden zijn. Ze kunnen vrouwen met klachten doorverwijzen naar samenwerkingspartners. De huisarts, maar ook medische deskundigen van het Erasmus MC. Voor extra steun in de rug, gaan de sleutelpersonen graag mee naar de afspraak.
Meisjes- en vrouwenbesnijdenis is een gevoelig onderwerp en je wilt je verhaal kwijt bij iemand die je kunt vertrouwen. Er zijn sleutelpersonen uit verschillende landen die jou kunnen helpen. Onze professionals brengen je graag met hen in contact.
Radha Ramcharan
Telefoonummer: 06 - 31 79 66 55
Werkdagen: maandag en woensdagochtend
Teklit Ghebremeskel
Telefoonummer: 06 - 14 65 00 05
Werkdagen: dinsdag en vrijdagmiddag