Een basisschool kiezen
Is je kind 4 jaar? Dan mag hij naar de basisschool. Maar, hoe vind je een school die bij je kind past en bij jouw opvoeding? En hoe kun jij je kind aanmelden? Orthopedagoog Annelies vertelt hierover.
Verschillende soorten scholen
‘Er zijn verschillende scholen in Nederland. Openbare scholen en bijzondere scholen’, legt Annelies uit. ‘’. Openbare scholen staan open voor alle kinderen. Bijzondere scholen geven les vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging.
‘Er zijn ook scholen die lesgeven volgens een bepaalde visie of onderwijsmethode. Dit zijn Montessori-, Jenaplan-, Dalton- en Vrijescholen. Dat kunnen openbare scholen zijn, maar ook bijzondere scholen.’ Op oudersenonderwijs.nl lees je meer over deze verschillende scholen.
Speciaal onderwijs
‘Speciaal onderwijs is voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben’, zegt Annelies. ‘Bijvoorbeeld, omdat zij heel veel moeite hebben met leren, ziek zijn of speciale ondersteuning bij het gedrag nodig hebben.’ Je kunt jouw kind daarvoor niet zelf aanmelden. Dit gaat via het samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs (PPO).
Leerrecht en leerplicht
‘Elk kind in Nederland heeft het recht om naar school te gaan. Dat is vastgelegd in de wet. Een kind is ook verplicht om naar school te gaan. Ook dat staat in de wet’, legt Annelies uit. Vanaf 4 jaar mag een kind naar de basisschool. Is je kind 5 jaar, dan is hij leerplichtig.
Een goede schoolkeuze maken
Je kiest zelf een basisschool voor jouw kind. Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende scholen? Annelies stelt vragen die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.
- Welk soort onderwijs past het best bij je kind en bij jouw opvoeding? Denk aan een bepaalde geloofsovertuiging of onderwijsmethode.
- Welke zorg biedt de school aan kinderen die niet makkelijk, of juist heel snel leren?
- Hoeveel leerlingen zitten er op de school? En past de grootte van de school bij jouw kind?
- Hoe wordt er les gegeven? Vooral klassikaal of juist in kleine groepjes?
- Wil je een school in de buurt van jullie huis, of juist dichtbij je werk?
- Hoe is de buitenschoolse opvang geregeld?
- Vraagt de school een vrijwillige ouderbijdrage? Hoe hoog is dit bedrag en waar wordt het voor gebruikt?
- Wat wordt er van ouders verwacht? Hoe worden ouders betrokken bij de school?
- Wat zijn ervaringen van andere ouders met deze school?
Heb je meer kinderen? Bekijk per kind welke school het beste bij hem past. Daardoor kan het gebeuren dat niet alle kinderen uit hetzelfde gezin op dezelfde school zitten.
Basisscholen moeten zorgen voor opvang voor kinderen tussen 7.30 en 18.30 uur. Dit geldt voor de normale schooldagen en voor de doordeweekse dagen tijdens vakanties.
Tips bij het zoeken van een school
- Kijk op de website van verschillende scholen. Daar staat beschreven wat zij belangrijk vinden in het geven van onderwijs.
- Loop met je kind langs de school als deze uitgaat. Kijk en voel of jouw kind zich daar prettig voelt en hoe dat bij jou zit.
- Maak een kennismakingsafspraak met de school. Je krijgt dan informatie over de school en vaak een rondleiding. Zo kun je kijken of de school bij je kind en bij jouw past.
Op scholenopdekaart.nl kun je zoeken naar een school. Je kunt er ook scholen met elkaar vergelijken. Bekijk ook de websites van verschillende scholen voor meer informatie. Dat geeft vaak een goed beeld.
Hoe meld ik mijn kind aan voor de basisschool?
‘Als je een school gevonden hebt, kun je je kind aanmelden,’ geeft Annelies aan. ‘Dit kan als je kind 3 jaar is tot 10 weken voor zijn vierde verjaardag.’ Bij het aanmelden geef je antwoord op vragen zoals:
- Wanneer is je kind jarig?
- Waar woont je kind?
- Heeft jouw kind extra ondersteuning nodig?
Met deze informatie bekijkt de school of deze kan geven wat jouw kind nodig heeft. Daarna wordt jouw kind ingeschreven.
Tip: meld je kind op tijd aan. Sommige scholen hebben een (vaak lange) wachtlijst of werken met een loting.
Ook interessant:
Vragen of meer informatie?
Twijfel je over wat je kind nodig heeft op school? Of vind je het lastig om een keuze te maken? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!