Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Het verhaal van CJG Rijnmond (de corporate story) vertelt wie we zijn en waar wij voor gaan. Aan ouders, stakeholders, opdrachtgevers en potentiële nieuwe collega’s. Het is ons DNA vertelt in woorden. Intern geeft ons verhaal richting, zorgt voor meer onderlinge verbinding en gedeelde trots van alle medewerkers.
Je hebt negen maanden aan het idee kunnen wennen. Je hebt het hele internet uitgelezen. Over zwangerschap, over bevallen, over baby’s, over vader of moeder worden. Iedereen heeft je overladen met praktische tips en goede raad. Maar niets kon je voorbereiden op het overweldigende gevoel nu het zover is. Je begrijpt opeens wat onvoorwaardelijke liefde betekent en je bent trotser dan je ooit bent geweest.
Maar je voelt ook een verantwoordelijkheid die je nog nooit hebt gevoeld. Want dat pakketje in je armen kun je niet weer inleveren. Het is aan jou overgeleverd. Hoe het opgroeit, of het gezond blijft, wat het leert en hoe het zich ontwikkelt hangt van om te beginnen van jou af. Dat is trouwens niet iets om bang van te worden. Wees gerust: kinderen gaan niet zomaar stuk. Ze kunnen best wat hebben, hoe klein ze ook zijn. Bovendien gaat veel gewoon vanzelf. Meestal zegt je gevoel wat je moet doen. En als dat een keer niet zo is, zijn er altijd mensen die je graag willen helpen.
Sowieso ben je natuurlijk nooit alleen. Kinderen worden niet alleen door hun ouders gevormd. Er zijn waarschijnlijk opa’s en oma’s. Ooms en tantes misschien. Buurtgenoten. Vrienden. En straks juffen en meesters, trainers, vriendjes en vriendinnetjes, Instagram en Tiktok. En wij zijn er, het Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond.
Wij zijn de organisatie die er is voor alle kinderen in de regio Rijnmond, ongeacht hun achtergrond en afkomst. En – zeker zo belangrijk – we zijn er voor hun ouders en verzorgers. Vroeger heetten we het consultatiebureau, en zo kennen veel mensen ons ook nog steeds.
Wij zijn er om de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen, van het prille begin tot het moment dat ze 18 worden. We volgen dus de ontwikkeling van je kind op gezette tijden. In de jaren tot en met de basisschool gebeurt dat dicht bij huis en ben jij als ouder het aanspreekpunt. Later, als je kind op de middelbare school zit (dat lijkt nog heel ver weg, maar let maar op, het komt eerder dan je denkt) loopt het contact vooral via het kind zelf en de school.
We doen ons best om eventuele problemen vóór te zijn; voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat er toch iets aan de hand is waardoor er extra zorg of aandacht nodig is. In dat geval hebben we allerlei mensen in huis die verstand hebben van alles wat met opvoeden, ontwikkeling en gezondheid te maken heeft. Denk aan jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere specialisten. Bovendien is ons netwerk enorm. Je kunt er vanuit gaan dat we alle mensen en instanties kennen die in de ontwikkeling van je kind een rol spelen. Van de kleuterjuf tot de schooldecaan en van de huisarts tot de kerk of de moskee.
Nog een laatste dingetje. We merken weleens dat sommige ouders het gevoel hebben dat ze door ons gecontroleerd worden. Dat wij alles beter weten. Dat is niet zo. Jij bent het uitgangspunt. Het is jouw kind, jij voedt het op met jouw kracht en vanuit jouw gevoel. En wij zijn er om je te ondersteunen. Niet omdat we denken dat je het niet kunt. Maar omdat het opvoeden van een kind nou eenmaal niet niks is. Het is de grootste en belangrijkste opgave die een mens op zich kan nemen.