Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen
Ieder gezin is anders. Dat snappen we heel goed bij het CJG. Daarom spelen we met onze dienstverlening in op de unieke behoeften van ouders en kinderen. JGZ op Maat noemen we dat!
Bij het CJG doen we ons best om gezinnen echt te leren kennen. En dan merk je dat er wel honderden manieren zijn waarop je ouders van dienst kunt zijn. Dankzij de toenemende digitale mogelijkheden, kunnen we daarin steeds verder gaan. Met een mix van (onder meer) persoonlijke afspraken, (online) cursussen en themabijeenkomsten, huisbezoeken, WhatsAppcontact en leeftijdsnieuwsbrieven kunnen ouders altijd en overal op ons rekenen.
Bij het vormgeven van JGZ op Maat gebruiken we, naast de expertise van onze professionals, een aantal richtlijnen en hulpmiddelen. Dankzij de methode Kijk Mij! krijgen ouders en professionals bijvoorbeeld een goed beeld van de vragen die leven in het gezin. Zo ontstaat een betere focus en kunnen we ons richten op wat écht belangrijk is. Vervolgens vertellen wij welke eventuele ondersteuning mogelijk is van welke professionals en kunnen ouders aangeven wat hun behoefte daarin is. Een (telefonische) vervolgafspraak, een webinar, intensieve begeleiding of iets anders.
Ieder gezin bewandelt een eigen pad in opvoeden en opgroeien. Soms is het pittig, soms gaat het soepel. Als ouders en professionals merken dat extra ondersteuning even geen meerwaarde biedt, dan zien we elkaar gewoon weer tijdens het volgende contactmoment. Wanneer dat is, hoe dat wordt geboden en wie dat uitvoert bepalen we samen. Het Kader Verantwoorde Zorg biedt hiervoor handvatten en richtlijnen.
Dankzij JGZ op Maat zijn we zowel klantvriendelijk als effectief in onze ondersteuning. Ouders met minder ondersteuningsbehoefte en een volle agenda, hoeven niet op hun vrije dag naar de CJG-locatie. Onze professionals kunnen namelijk ook even met ze beeldbellen, en zo langer op huisbezoek gaan bij een gezin dat meer aandacht nodig heeft. En als ouders al meer weten over zindelijkheid of de puberteit dankzij een online themabijeenkomst, kan een contactmoment dieper ingaan op de specifieke situatie in het gezin.
Voorheen zeiden we: ‘ieder kind verdient dezelfde zorg’. Dat vinden we nog steeds. Maar door de veranderde samenleving en technische mogelijkheden heeft niet elk gezin daarvoor dezelfde inspanning van ons nodig. Daarom zeggen wij voortaan: ongelijk investeren zorgt voor kansengelijkheid voor ieder kind. Benieuwd naar onze visie en werkwijze? Meer informatie vind je op de pagina Over Ons.