Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer
Klantverhaal
Ouders
Professionals

Voorzorg in de praktijk: bewustwording met video-hometraining

Ieder kind verdient een goede start. Daarom doen voorzorgverpleegkundigen Arine Drop en Simone Winterink alles wat nodig is zodat gezinnen na de ondersteuning van het CJG op eigen kracht verder kunnen. Met kleine acties maken zij enorme impact. Elke maand geven ze een kijkje achter de schermen bij een werkdag. Deze keer is het de beurt aan Simone.

Content

Vandaag zag ik Angela. Samen keken we de beelden terug van de video-hometraining (VHT). Dit is een onderdeel van het Voorzorgprogramma, waar we 1 keer tijdens de zwangerschap filmen en nog 5 à 6 keer in de periode van 0 tot 2 jaar. Angela heeft een zoontje, Roy, van 8 maanden en tijdens de vorige afspraak maakte ik een filmopname van een speelmoment.

In de video zien we Roy op een speelkleed op z’n buik liggen met Angela ernaast. Haar zoontje heeft alle aandacht voor z’n speelgoed en ik zie dat hij af en toe even vluchtig naar zijn moeder kijkt. Ze biedt hem ander speelgoed aan, maar hij reageert er niet op. Z’n ogen zijn al gericht op een bal die allerlei geluiden maakt en hij tijgert alle kanten op. Ik zie aan Angela dat ze niet goed weet wat ze moet doen en het spelen met haar zoon staakt. 

Uit het speelmoment knip ik een aantal momenten om samen te bespreken. Angela kijkt er met gemengde gevoelens naar. Ze ziet dat Roy gegroeid is en vertelt dat ze er voor spek en bonen bij zit omdat hij geen aandacht aan haar geeft. Ik vraag wat dit met Angela doet. Ze geeft aan dat ze zich afgewezen voelt. Voor mij is het belangrijk om aandacht aan dit gevoel te besteden en Angela te vertellen in welke ontwikkelingsfase haar zoontje zit. Ook creëer je bewustzijn: ik laat zien dat Angela wel contact maakt met Roy. Dit doe ik door de beelden langzaam af te spelen en stop te zetten op de momenten dat hij zijn moeder aankijkt. Op de beelden is te zien dat Angela, zonder dat ze zich ervan bewust is, Roy aanmoedigt om te spelen. Dat doet ze door woorden te gebruiken als: ‘Vind je de bal zo mooi?’ en ‘Goed zo!’. Ik vertel Angela dat het voor haar zoontje juist belangrijk is dat ze naast hem zit. Door haar nabijheid durft hij zich vrij te bewegen en te spelen, ze geeft hem een veilig gevoel. 

Angela had de beelden eerst niet zo bekeken en na het doorlopen van de beelden ziet ze inderdaad dat haar zoontje wel contact met haar maakt. Doordat ze nu beter z’n het gedrag begrijpt, voelt ze zich niet afgewezen. Dat doet haar goed en ze vraagt me wanneer we weer gaan filmen. 

Ik word blij om de beelden van video-hometraining terug te laten zien. Mensen maken zoveel mee, dat de stress door problemen de overhand nemen. Daardoor zijn er momenten dat ze niet volop genieten van hun kindje. Door met moeder de beelden terug te kijken, is dat voor haar genieten. Ze ziet wat er wel goed gaat in de omgang en opvoeding. Het geeft haar meer zelfvertrouwen in het ouderschap. Ook vaders mogen altijd meedoen met de video-hometraining.

Over Voorzorg

Soms komt een zwangerschap op een lastig moment. Als een kind welkom is, maar de omstandigheden zwaar en ingewikkeld, biedt Voorzorg uitkomst. Bij Voorzorg krijgt het gezin vaste ondersteuning van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige. Vanaf 16 weken zwangerschap (vroeger is soms nog beter) totdat het kind 2 jaar is komt de jeugdverpleegkundige regelmatig langs. Ongeveer eens in de 2 weken. Eerst om het gezin te helpen voorbereiden op de komst van het kind, later om (onder meer) te ondersteunen bij de verzorging en opvoeding.