Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
De temperatuur stijgt, we dragen luchtigere kleren en zijn vaker buiten. En: het aantal tekenbeten neemt toe. Vanaf 7 graden zijn ze al actief. Daarom antwoord op de vragen die wij hierover kregen van ouders.
Een teek lijkt op een bruinzwart, plat spinnetje. Hij is heel klein; tussen de 1 en 3 millimeter. Heeft hij je gebeten, zuigt hij zich vol met bloed. Zo wordt hij een donker bolletje.
In onze regio komt de teek vooral in de duingebieden voor, maar ook in bossen, parken en tuinen en weilanden kunnen er teken zijn. Kinderen lopen risico om tijdens het buiten spelen een tekenbeet op te lopen. Teken stappen over op dieren en mensen, ze vallen in principe niet uit bomen.
Meestal is een tekenbeet gelukkig onschuldig, maar je kunt er ziek van worden. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. Verwijder je de teek binnen 24 uur op de goede manier, dan verklein je deze kans. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ringvormige plek op de huid. Op de website van de Week van de teek lees je meer over de ziekte van Lyme.
Je verkleint de kans op een tekenbeet door het lichaam van je kind zoveel mogelijk met kleding te bedekken. Onbedekte lichaamsdelen kun je het beste insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin. Probeer verder zo min mogelijk door hoog gras, struiken of hopen bladeren te lopen. Klaar met buitenspelen? Controleer je kind dan altijd goed op teken. Ze nestelen zich graag op warme, vochtige plekken op de huid. Denk aan liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken.
Heeft je kind een teek, verwijder deze dan direct met een tekentang. Zo verklein je het risico op de ziekte van Lyme. Gebruik geen alcohol! Controleer of je de hele teek eruit hebt gehaald: je moet een zuigmond met aan weerszijden twee tastdelen zien. Zat de teek langer dan 24 uur in de huid of krijgt je kind uitslag of klachten? Overleg dan met je huisarts of behandeling verstandig is.
In de gratis app Tekenbeet van het RIVM kun je eenvoudig (ook zonder internet) hoe een teek eruit ziet en hoe je hem kunt verwijderen.
Meer informatie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme vind je onder meer op de website van het RIVM of op tekenradar.nl.