
Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen
Warme dagen vragen om extra zorg voor je baby. Zijn lichaam is nog kwetsbaar en hij kan niet goed aangeven wanneer hij het te warm heeft. Hoe houd je hem koel en comfortabel? Jeugdarts Bernice geeft handige tips om je baby veilig door de zomer te helpen.
‘Het lichaam van je baby kan nog niet goed omgaan met hitte. Daarom is het belangrijk om hem extra goed in de gaten te houden’, zegt jeugdarts Bernice. ‘Zorg voor een koele omgeving, houd je baby uit de zon en let op of hij genoeg drinkt.’ Een goede voorbereiding is belangrijk, ook wanneer je buiten bent. ‘Denk bijvoorbeeld aan lichte kleding en zorg voor voldoende voeding’, adviseert Bernice.
1. Houd je baby uit direct zonlicht
Baby’s jonger dan 1 jaar kunnen beter niet direct in de zon. Zoek daarom de schaduw op en gebruik een parasol of zonnescherm. Gebruik géén doek over de kinderwagen. Het lijkt misschien alsof je baby zo koel blijft, maar het zorgt juist voor een hogere temperatuur in de wagen en kan levensgevaarlijk zijn.
Bescherm je baby tegen de zon
Vergeet niet om je baby goed tegen de zon te beschermen, ook als jullie maar kort naar buiten gaan. Smeer de huid in met een zonnebrandcrème van minimaal factor 50. Dit is extra belangrijk tussen 12.00 en 16.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zonnebrand is ook nodig in de schaduw. Een hoedje of petje helpt ook om het hoofd te beschermen.
Zorg voor voldoende vocht
Baby’s tot 6 maanden krijgen meestal genoeg vocht binnen via borstvoeding of flesvoeding. Let wel op signalen van uitdroging, zoals minder plasluiers of sufheid. Oudere baby’s (vanaf 6 maanden) kunnen als het nodig is kleine slokjes water of lauwe thee zonder suiker krijgen.
Houd de omgeving koel
Probeer de plek waar je baby slaapt en speelt zo koel mogelijk te houden. Gebruik zonwering en gebruik ventilatoren of airconditioning om de binnentemperatuur goed te houden. Zet ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat ramen en deuren open voor frisse lucht.
Houd het lichaam van je kind zo koel mogelijk
Kies voor luchtige kleding van katoen of een linnen stof. Een rompertje zonder mouwen of alleen een luier kan al genoeg zijn in warm weer. Je kunt je baby ook helpen af te koelen door een lauwwarm badje op te zetten of een nat washandje te gebruiken.
‘Een baby jonger dan 6 maanden heeft meestal geen extra water nodig’, vertelt Bernice. Het is wel belangrijk om te controleren of je baby genoeg drinkt. ‘Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je zelf ook voldoende drinkt, minimaal 2 liter water per dag.’ Vanaf 6 maanden kun je naast borst- of flesvoeding kleine slokjes water aanbieden. ‘Let op dat je baby niet te veel water krijgt, dat kan de balans van zout in het lichaam verstoren.’
Uitdroging herken je aan deze signalen:
Minder natte luiers dan normaal.
Droge mond en lippen.
Huilen zonder tranen.
Sufheid of weinig energie.
Snelle ademhaling.
Nee, baby’s onder de 1 jaar kunnen beter niet in direct zonlicht. Hun huid is nog erg gevoelig en kan snel verbranden. Wil je toch naar buiten? Doe dit in de vroege ochtend of late avond als de zon minder sterk is. Gebruik altijd een zonnehoedje en zet de kinderwagen in de schaduw.
Twijfel je of je je baby goed beschermt tijdens warme dagen of dat hij voldoende drinkt? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.