Als je puber geen zin heeft om naar school te gaan
Deze pagina bevat de volgende labels:
‘Geen zin in school’. Het kan veel betekenen als je kind dit zegt. Misschien is hij bang voor een toets, is er ruzie met een klasgenoot of kan hij niet goed meekomen in de gymles. Als je hierover kunt praten met je kind, dan kun je samen een oplossing bedenken. Maar als je kind bij hoog en laag blijft beweren dat hij ‘gewoon geen zin’ heeft, dan wordt het voor jou als ouder erg lastig. Jeugdarts Eline Snel vertelt hoe zij samen met ouders tot oplossingen is gekomen.
Er kan van alles aan de hand zijn als een kind zegt dat hij geen zin heeft in school. Als ouders er niet samen met hun kind uitkomen of geen oplossing weten, is er op school een heel team van professionals die mee kunnen denken. ik maak als jeugdarts deel uit van dit team. Samen met ouders en jongeren kijk ik wat er nodig is om weer met plezier naar school te gaan. Een belangrijke reden die ik tegenkom voor geen zin, is vooral de leefstijl van pubers. Want als je nog na bedtijd op je mobiel zit, leeft op energiedrankjes en soms een sigaretje opsteekt, dan is het niet gek dat je geen puf hebt voor school. Van zo’n leefstijl word je nu eenmaal futloos.
Gezondere leefstijl, meer zin in school
Als ik met jongeren en hun ouders over leefstijl begin tijdens mijn spreekuur op school, levert dat vaak een aha-moment op. En meteen ook veel weerstand! Toen ik aan een meisje voorstelde dat zij elke avond om tien uur haar mobiel inleverde bij haar moeder, keek ze me verschrikt aan. En toen ik zei dat ik met mijn eigen kinderen ook die afspraak heb, vroeg ze: 'Wat bént u voor moeder?' Natuurlijk heb ik daar erg om gelachen. Samen met haar moeder keken we welke gezonde aanpassingen het meisje kon doen voor meer energie. Geen junkfood meer kopen op het metrostation, iets meer sporten en uiteindelijk tóch die mobiel in de woonkamer ’s nachts. Want eigenlijk vond ze het best vervelend, steeds wakker worden van WhatsApp-berichtjes...
Een zetje in de juiste richting
Het kan ook gebeuren dat jongeren zich gewoon niet prettig voelen op school. 'Laatst sprak ik een timide jongen uit de brugklas,' vertelt Eline. 'Hij was in een heel pittige klas terechtgekomen en voelde zich compleet ondergesneeuwd. Hij wist het niet, maar de school had fijne oplossingen om hem te helpen. Zo volgt hij nu via de gezinsspecialist op school een weerbaarheidstraining en voelt hij zich al een stuk zekerder.
Vragen of meer informatie
Achter ‘geen zin hebben in school’ zit meestal iets anders verborgen. Of het nu een klein of groot probleem is, het zorgteam op school is er om te helpen. Heb je na het lezen van deze blog vragen of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op, onze professionals denken graag met je mee!