Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Het dicht bij je dragen van je baby in een draagzak of draagdoek is het goed voor de hechting tussen jou en je baby. Daarnaast heb je als ouder je handen vrij , terwijl je je kind wel dichtbij je kan houden.
Het dicht bij je dragen van je baby in een draagzak of draagdoek kan heel fijn zijn. Daarnaast, is het ook goed voor de hechting tussen jou en je baby. Een andere handige bijkomstigheid is dat je als ouder je handen vrij hebt, terwijl je je kind wel dicht bij je kan houden.
‘Persoonlijk had ik een heel praktische reden om te gaan dragen. Ik woonde op drie hoog zonder lift, dus een kinderwagen was erg onhandig’, lacht Lonneke. ‘Bovendien was mijn kind heel prikkelgevoelig. Daar had ze tijdens het dragen veel minder last van, omdat ze zo strak tegen me was aangebonden. Omdat je kind in een draagzak of -doek altijd rechtop moet zitten, is het bijvoorbeeld ook een goede oplossing voor kinderen met reflux. Die spugen veel minder.
Dragen is sowieso een gelegenheid om een goede hechtingsband op te bouwen met je kind. Lonneke: ‘Direct lichamelijk contact geeft je kind een gevoel van veiligheid. Je ziet, voelt en ruikt elkaar en je baby hoort je hartslag. Je kunt elkaar goed in de gaten houden en continu op elkaar reageren. Zo raak je goed op elkaar ingespeeld. Vooral als je je kind minder ziet omdat je bijvoorbeeld veel werkt, kun je door te dragen echt een inhaalslag maken. Ik zie in de praktijk dat vooral vaders een beetje afwachtend zijn als het gaat om dragen, maar als je je er prettig bij voelt is het een mooie manier voor extra contact.’
In tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd, verwen je je kind niet met deze extra aandacht. ‘Verwennen met liefde, dat kan niet’, legt Lonneke uit. ‘Je kind wordt er ook niet extra aanhankelijk van. Maar altijd dragen is gewoon niet handig: je kind moet ook leren zelf in slaap te vallen. Afwisselen is dus belangrijk. Goed om daarbij te weten, is dat ieder kind even huilt voordat het in slaap valt. Dat heeft te maken met prikkelverwerking. Als je op zo’n moment je kind weer uit bed haalt en gaat dragen, verstoor je dat ritme. Je kind valt het best zelf in slaap als je het op bed legt bij de eerste tekenen van vermoeidheid. Zo houd je een goede balans tussen tijd samen en tijd alleen.’
Bekijk onze speciale pagina voor ouders met een baby voor meer informatie. Of neem contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!