Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Jongere

Lachgas als roesmiddel wordt steeds populairder: wat zijn de gevaren?

Lachgas uit een slagroompatroon in een ballon spuiten en dat inademen. Je raakt in een roes die lijkt op dronken zijn. Een trend die onschuldig lijkt maar grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt. CJG Professional Helma: ‘Het is belangrijk dat je erover praat met je kind, want je kind is zich vaak niet bewust van de gevolgen.’

Content

Wat is lachgas eigenlijk?

Helma: ‘Lachgas is een kleurloze, niet irriterend gas. Normaal gesproken wordt het gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties of in de voedingsindustrie voor onder andere slagroomspuiten. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt door jongeren als een soort drug. Je raakt na enkele minuten in een roes en bent je minder bewust van je omgeving.’

Risico's

Lachgas blokkeert de werking van vitamine B12. Op lange termijn kan dit hersenbeschadiging veroorzaken. Daarnaast kunnen de longen, lippen, neus en stembanden bevriezen door het inademen van lachgas. Ook is er risico op stikken, onvruchtbaarheid en gehoorschade.

Lachgas wordt opgenomen in de Opiumwet en wordt daarmee een softdrug. In Rotterdam is het gebruik op straat zelfs per 1 januari 2020 verboden, als daarbij overlast ontstaat.

Praten met je kind

Wat kun je doen als ouder om je kind bewust te maken van de risico's van lachgas? Helma geeft tips voor het voeren van een gesprek:

  • Vraag wat je kind over lachgas weet, geef waar nodig aanvullende informatie.
  • Vraag welke positieve en negatieve verhalen je kind heeft gehoord over het gebruik van lachgas.
  • Bespreek samen de risico's van het gebruik.

Tip

‘Merk je dat je kind belangstelling heeft voor het gebruik van lachgas of denk je dat je kind het heeft gebruikt? Ga hierover in gesprek. Steek het gesprek positief in, luister naar je kind en wees niet veroordelend. Zoek samen naar een oplossing.’

Meer weten?

Gebruikt jouw kind (regelmatig) lachgas en ben je op zoek naar hoe je het gebruik kunt stoppen? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!

Wil je meer weten over lachgas? 

Kijk dan eens op YOUZ.nl