Bewoners van huizen met loden leidingen krijgen meer lood binnen dan wat veilig wordt beschouwd. Vooral ongeboren baby’s, zuigelingen en jonge kinderen hebben een grotere kans op het oplopen van gezondheidsschade wanneer zij te veel lood binnenkrijgen.
Je kunt lood binnenkrijgen via drinkwater, voeding en lucht. Kraanwater uit oude loden waterleidingen zorgt voor een groot deel van de totale dagelijkse blootstelling aan lood. Vaak hebben oude huizen nog loden waterleidingen, maar ook in huizen met nieuwe leidingen en kranen die nog niet goed zijn doorgespoeld kan het water tijdelijk meer lood bevatten. Vóór 1945 werden er vooral loden drinkwaterleidingen in huizen gebruikt. Vanaf 1960 zijn geen loden leidingen meer gelegd.
Risicogroepen
Ongeboren baby’s, zuigelingen, jonge kinderen zijn risicogroepen voor het oplopen van gezondheidsschade door te veel lood. Zuigelingen die alleen maar flesvoeding krijgen vormen een specifieke groep, omdat hun voeding voor bijna 90% uit drinkwater bestaat.
Wat zijn de risico’s?
Door een teveel aan lood kan er schade aan de hersenen ontstaan, wat onder andere een lager IQ als gevolg kan hebben. Ook lopen kinderen tot en met 7 jaar risico op verstoring van de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Vanaf de 4e week van de zwangerschap tot in de eerste levensjaren is het centrale zenuwstelsel van een kind het gevoeligst voor lood. In deze periode is kans op het optreden van onomkeerbare effecten het grootst.
Wat kun je doen?
Als je loden waterleidingen in je huis hebt, kun je die het beste allemaal laten vervangen. Tot dat moment kun je de volgende adviezen opvolgen:
- Bereid flesvoeding met flessenwater uit de winkel.
- Ook voor jonge kinderen tot 6 jaar is het beter om flessenwater te drinken in plaats van kraanwater.
- Drink flessenwater tijdens de zwangerschap.
Meer informatie
Wil je meer informatie over loden waterleidingen of wil je weten of jouw huis loden waterleidingen heeft? Ga dan naar de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.