Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Om te onderzoeken of je kind goed kan zien en geen oogafwijkingen heeft, doet de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of doktersassistent een ogentest bij je kind. De ogentest is een belangrijk onderdeel van de gezondheidschecks die je kind tussen de 3,5 en 5,5 jaar krijgt. Maar wat houdt zo'n test nu precies in?
Albrandswaard, Barendrecht, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorne aan Zee
De ogentest is een onderzoek dat wij doen volgens de landelijke richtlijn. ‘Bij alle afspraken tussen de 3,5 jaar en 5,5 jaar testen we het zicht van je kind’, vertelt Juliette. Op andere leeftijden nemen we de ogentest alleen af als dat nodig is: wanneer jij als ouder twijfelt, of als de doktersassistent denkt dat het nodig is. Twijfel je over het zicht van je kind? Geef het aan!
‘We willen problemen met de ogen zo vroeg mogelijk ontdekken. Bijvoorbeeld een lui oog of een andere oogafwijking. Als je deze problemen op jonge leeftijd behandelt, kun je voorkomen dat ze erger worden wanneer je kind ouder wordt’, legt Juliette uit. Als je merkt dat je kind niet goed kan zien, kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige je kind doorverwijzen naar een specialist, zoals een oogarts of orthoptist.
Bij kinderen jonger dan 3,5 jaar doen we alleen een ogentest als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er in de familie een lui oog voorkomt. Voor deze test gebruiken we de LEA-symbolenkaart. Op deze kaart staan verschillende plaatjes. Je kind krijgt een speciale bril op. Er wordt vervolgens een plaatje aangewezen. Je kind geeft aan welk plaatje het is of wijst het aan op de aanwijsplaat. Het maakt niet uit welke naam je kind het geeft. ‘Rondje’, ‘ring’ of ‘cirkel’. We rekenen het allemaal goed.
Rond 4 jaar doen we een ogentest bij je kind. In groep 2 herhalen we deze test nogmaals. Tijdens de ogentest onderzoeken we of een kind kan zien wat past bij zijn leeftijd. Daarnaast kijken we of je kind oogafwijkingen heeft. ‘We praten ook met de ouders’, vertelt Juliette. ‘Hebben zij bijvoorbeeld het idee dat er iets niet goed is met de ogen van je kind? En dragen andere gezinsleden een bril?’
Voor deze test gebruiken we de E-hakenkaart. Je kind krijgt van ons de E-haak, dat is een haak met de letter E erop. Deze letter staat ook op een kaart op de muur, maar dan in verschillende groottes en richtingen. Je kind staat op een aantal meter afstand van deze kaart. Met de E-haak in de hand moet hij de richting van elke E aangeven. We testen elk oog apart door een afdekbril te gebruiken. Eerst het rechteroog, daarna het linkeroog.
Uit de ogentest kunnen 3 mogelijke resultaten komen:
Heb je vragen of komen oogafwijkingen voor in jouw familie? Bespreek dit dan tijdens het consult of neem contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!