Ga naar de hoofdinhoud

Ontwikkeling van je peuter

Hier vind je alles wat je moet weten over de ontwikkeling van je peuter. We hebben handige tips en deskundig advies om je te helpen bij al je vragen. Of je nu wilt weten wanneer je peuter gaat praten, hoe je driftbuien kunt aanpakken of hoe je je peuter zindelijk krijgt.

Content

Grove motoriek, fijne motoriek en ook taalontwikkeling

In het artikel over het Van Wiechenonderzoek vertelt jeugdarts Jacoline wat we allemaal meten op het consultatiebureau. Zo legt ze uit waarom we kinderen op de afspraak met blokjes laten bouwen. Dat lijkt wat suf, maar daar halen we verrassend veel informatie uit! Grove motoriek, fijne motoriek en ook taalontwikkeling: ieder kind heeft zijn eigen manier en tempo. Maar een paar woorden zitten er meestal goed in rond het tweede jaar. Je hoort nu steeds vaker ‘nee’ en ‘zelf doen’. Je kind is zijn eigen wil en mogelijkheden aan het ontdekken! Je kunt ook thuis de ontwikkeling van je kind bekijken met van Wiechenfilmpjes.

Van luier naar potje

Vanaf ongeveer 18 maanden krijgt je kind interesse in de wc. Hij vraagt zich af: wat gebeurt daar allemaal? Gaat je kind mee naar de wc en vindt hij doortrekken bijvoorbeeld interessant? Dan kun je nu ontspannen starten met zindelijkheidstraining. Jeugdverpleegkundige Eva vertelt hoe dat zo leuk mogelijk wordt. 

Waarom zou ik mijn kind naar een peutergroep brengen?

Het is niet verplicht om je kind naar een peutergroep te brengen. Maar het is wel heel goed voor zijn ontwikkeling. Hij wordt er al spelend, op verschillende manieren gestimuleerd in zijn ontwikkeling. Hij leert er spelen met leeftijdsgenoten, er worden verschillende activiteiten aangebonden en er is ander speelgoed dan thuis.

Op de peutergroep wordt ook veel gezongen en voorgelezen. Dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Met (buiten)spelen en knutselen wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. En door samen spelen, leren kinderen om rekening te houden met anderen en op te komen voor zichzelf.

Door extra te spelen en leren, leert jouw peuter de wereld steeds beter kennen. Zo krijgt hij de beste voorbereiding op de basisschool. De peutergroep vind je bij peuteropvang locaties, kinderdagverblijven en op basisscholen.

Veelgestelde vragen

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Wanneer begin je met zindelijkheidstraining? Hoe pak je het aan?

De een is er al klaar voor met 18 maanden, de ander heeft wat meer tijd nodig. Het is allebei goed. Als je kind interesse krijgt voor poepen en plassen of de wc geeft het signalen om klaar te zijn voor de zindelijkheidstraining. Misschien speelt je kind dat het naar de wc gaat. Als ouder kun je het beste inschatten wanneer je kind er klaar voor is om zindelijk te worden. Kijk hier voor tips om de zindelijkheidstraining te starten.

Wanneer begint mijn peuter met praten?

Ouders zijn vaak benieuwd wanneer hun kind begint met praten. Meestal beginnen peuters rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden met het zeggen van hun eerste woorden.

Wil je weten hoe je de spraak- en taalontwikkeling van je peuter kunt stimuleren? Ontdek praktische tips en adviezen, zoals voorlezen, zingen en gesprekken voeren, in ons artikel Spraak en taal bij jonge kinderen.

Bijna naar de basisschool en nog niet zindelijk. Wat nu?

Gemiddeld zijn kinderen met 2,5 jaar overdag zindelijk. Dit verschilt natuurlijk wel per kind. Is jouw kind 4 jaar en nog steeds niet zindelijk overdag? Moet hij straks naar de basisschool? Geen zorgen, jeugdverpleegkundige Yvonne Nijhof geeft tips. Tips om de zindelijkheid te stimuleren.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Facebookgroep Ouders met jonge kinderen

Zoek je een fijne plek waar je met andere ouders kunt praten over vader of moeder zijn van jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar? En waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen met elkaar en professionals van het CJG?

Ontvang jij al onze leeftijdsnieuwsbrieven?

Naast onze consulten ondersteunen we je ook met onze leeftijdsnieuwsbrieven. Je ontvangt van ons betrouwbare informatie, tips en adviezen die passen bij de leeftijd van je kind. Zo groeien we met je kind mee.