Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
De luier van je baby vertelt veel over zijn gezondheid. Soms zie je iets waar je je zorgen om maakt, zoals bloed in de luier of harde ontlasting. Het kan een blaasontsteking betekenen of aan de voeding liggen. Jeugdverpleegkundige Annemarie de Vries legt uit wat de oorzaken kunnen zijn en wat je eraan kunt doen.
'Je kunt best schrikken van bloed in de luier van je baby, maar het hoeft niets ernstig te zijn’, legt Annemarie uit. Bij pasgeboren meisjes kan het gaan om een pseudo-menstruatie. ‘Dit is normaal en wordt veroorzaakt door hormonen die je baby van jou heeft gekregen. Na een paar dagen stopt dit vanzelf.’
Het is belangrijk om goed te kijken waar het bloed vandaan komt:
Bloed bij de urine: dit kan een teken van een blaasontsteking zijn.
Bloed bij de ontlasting: soms ontstaan er kleine scheurtjes bij de anus door harde ontlasting of heftige diarree.
Bloed door de huid: luieruitslag kan de huid beschadigen en kleine bloedingen veroorzaken.
‘Als je niet weet waar het bloed vandaan komt, er vaker bloed in de luier zit of als je baby ook koorts, veel diarree of andere klachten heeft, neem dan contact op met de huisarts of het CJG’, adviseert Annemarie.
Baby’s kunnen soms moeite hebben met poepen, dit komt vaak door verstopping. ‘Als je baby persbewegingen maakt en rood aanloopt, hoeft dat niet meteen iets te betekenen’, zegt Annemarie. Maar harde keutels of bloed bij de ontlasting kunnen een signaal zijn van verstopping.
Hoe vaak een baby poept hangt af van wat hij eet:
Bij borstvoeding: dit wisselt af van 1 tot 9 poepluiers per dag. Vanaf 6 weken kan dit zelfs minder zijn, zolang de ontlasting zacht blijft.
Bij flesvoeding: baby’s poepen meestal 1 tot 3 keer per dag. Bij kunstvoeding komt harde ontlasting vaker voor.
Bij vaste voeding: baby’s kunnen minder vaak poepen als ze beginnen met vaste voeding. Dit kan even wennen zijn en soms voor verstopping zorgen.
Als je baby last heeft van harde ontlasting, zijn er verschillende manieren om hem te helpen. Geef je borstvoeding? Dan kan het helpen om je baby langer aan één borst te laten drinken. ‘Zo krijgt hij niet alleen de melk die eerst komt, maar ook de vettere melk aan het einde’, legt Annemarie uit. ‘Die vetten maken de ontlasting zachter.’ Je kunt ook een beetje vet uit gekolfde melk scheppen en dit met een theelepeltje aan je baby geven.
Bij flesvoeding is het belangrijk om de voeding goed te bereiden. ‘Gebruik precies de juiste hoeveelheid water en poeder’, adviseert Annemarie. ‘Het schepje moet afgestreken zijn, zonder een kop erop. Voeg ook geen extra water toe, want dat verstoort de balans.’ Voor baby’s die regelmatig harde ontlasting hebben, zijn er speciale voedingen verkrijgbaar die meer vocht in de darmen vasthouden.
‘Wanneer je baby overgaat van borstvoeding naar flesvoeding of van melk naar vaste voeding, kan dat tijdelijk voor verstopping zorgen.’ Annemarie raadt aan om rustig te starten met vaste voeding en terug te schakelen naar alleen borstvoeding of flesvoeding als de ontlasting problemen blijft geven. ‘Als de stoelgang weer normaal is, kun je voorzichtig opnieuw beginnen met vaste voeding.’
Twijfel je over wat er in de luier van je kind zit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.