Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Peuter

Wat kun je doen als je peuter veel kwijlt?

Kwijlen is normaal bij jonge kinderen, vooral in de eerste 2 levensjaren. Het betekent dat er speeksel uit de mond loopt, vaak door tanden die doorkomen of andere lichamelijke oorzaken. Jeugdarts Sophie de Jong legt uit waarom peuters kwijlen, wanneer het vanzelf overgaat en wat je kunt doen om het te verminderen.

Content

Waarom kwijlt je peuter? 

‘Kwijlen kan door verschillende dingen komen’, legt Sophie uit. ‘Bij jonge kinderen ligt het vaak aan doorkomende tanden en kiezen. Hierdoor maakt je kind meer speeksel aan, wat normaal is en vanzelf overgaat. Kinderen kunnen ook meer kwijlen wanneer ze nieuwe dingen leren, zoals lopen of spelen met blokjes. Het lichaam is dan zo bezig met leren, dat het minder aandacht heeft voor speeksel slikken.’ 

Daarnaast kan kwijlen ontstaan door verkoudheid, omdat je kind door een verstopte neus met de mond ademt. ‘Hierdoor wordt het moeilijker om speeksel weg te slikken’, vertelt Sophie. ‘Ook vergrote amandelen kunnen een rol spelen. Als je peuter hierdoor moeite heeft met ademhalen, kan de mond vaker openstaan, wat kwijlen kan veroorzaken. Soms blijft een kind kwijlen omdat het gewend is om de mond open te houden, zelfs als de oorspronkelijke oorzaak, zoals een verkoudheid, verdwenen is.’ 

Wat kun je doen tegen kwijlen? 

Sophie adviseert om eerst te kijken naar de oorzaak van het kwijlen. ‘Als je kind kwijlt door doorkomende tanden of kiezen, hoef je meestal niets te doen, omdat het vanzelf overgaat. Wanneer kwijlen veroorzaakt wordt door een verkoudheid of vergrote amandelen, kan het helpen om deze klachten met de jeugdarts of huisarts te bespreken. Als het nodig is kan je kind naar een logopedist doorverwezen worden.’ 

Bij vergrote amandelen is het belangrijk om te letten op signalen zoals slechter horen, problemen met de oren of snurken tijdens het slapen. Deze klachten kunnen erop wijzen dat verdere ondersteuning nodig is. Als kwijlen ontstaat doordat de mond vaak openstaat, kun je proberen om met speelse oefeningen de mondspieren van je kind sterker te maken. Door dit te combineren met aandacht voor de oorzaak, kun je het kwijlen vaak goed verminderen. 

Oefeningen tegen kwijlen 

‘Speelse oefeningen kunnen helpen om de mond van je kind sterker te maken’, zegt Sophie. Ze geeft een paar tips: 

  • Laat je kind voor de spiegel gapen, de lippen aflikken of grappige mondbewegingen maken. 

  • Stimuleer kauwen door stevig voedsel aan te bieden, zoals stukjes fruit of groenten. 

  • Laat je kind drinken met een rietje om de spieren rond de mond te trainen. 

‘Als je kind nog veel een fopspeen gebruikt of uit een fles drinkt, kan het goed zijn om hier langzaam mee te stoppen’, adviseert Sophie. Dit helpt om de mondspieren op een natuurlijke manier sterker te maken. 

Meer informatie

Maak je je druk om hoeveel je peuter kwijlt of heb je een vraag tips die wij geven? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.