Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Jongere
Basisschoolkind

Wat kun je doen als je kind buikpijn heeft?

Buikpijn komt vaak voor bij kinderen en heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan bijvoorbeeld komen door voeding, verstopping of spanning. Door rustig te blijven, je kind te troosten en te letten op rust en regelmaat, kun je vaak al veel doen. Jeugdarts Anneke van den Berg legt uit waar je op moet letten en wanneer je naar de huisarts moet.

Content

Wat kan de oorzaak van buikpijn zijn? 

‘Buikpijn ontstaat vaak doordat de darmen gevoelig reageren op prikkels’, legt Anneke uit. ‘Dit kan komen door iets wat je kind heeft gegeten, zoals zwaar of ongezond voedsel, maar ook door een lichamelijke oorzaak zoals verstopping of een buikgriep.’ 

Daarnaast kan spanning een belangrijke oorzaak zijn. ‘Kinderen ervaren stress vaak lichamelijk’, zegt Anneke. ‘Problemen op school, veranderingen thuis, of zelfs een spannende activiteit zoals een spreekbeurt, kunnen buikpijn veroorzaken. Ook onrust of veranderingen in het gezin, zoals een verhuizing of ruzie tussen ouders, kunnen een rol spelen. ‘Het is belangrijk om goed naar je kind te kijken en te vragen wat hem dwarszit’, benadrukt Anneke. 

Waar kun je op letten als je kind buikpijn heeft? 

‘Als ouder kun je letten op een aantal dingen om een beter beeld te krijgen van de oorzaak van de buikpijn’, legt Anneke uit. ‘Dit helpt ook als je naar de huisarts moet.’ 

  • Waar zit de pijn? Spanningsbuikpijn zit bijvoorbeeld vaak rond de navel. 

  • Hoe vaak heeft je kind pijn? Als het niet vaker dan eens per maand voorkomt, is het meestal onschuldig. 

  • Zijn er andere klachten? Koorts, diarree, verstopping of bloed en slijm in de ontlasting kunnen wijzen op een lichamelijke oorzaak. 

Houd bij wanneer je kind buikpijn heeft en of er een patroon in zit. Dit kan helpen om te ontdekken waardoor de buikpijn opkomt, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stressvolle momenten. 

Wanneer is het slim om naar de huisarts te gaan? 

Soms is het nodig om hulp in te schakelen. Anneke raadt aan om contact op te nemen met de huisarts als: 

  • je kind regelmatig buikpijn heeft; 

  • de pijn plotseling en heel heftig is; 

  • je kind door de pijn niet meer kan spelen, eten of naar school kan. 

‘Bij twijfel kun je ook altijd je huisarts bellen’, zegt Anneke. ‘Het is beter om zeker te weten dat er niets ernstigs aan de hand is.’ 

Meer informatie

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.