Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Hoofdpijn komt vaak voor bij kinderen en is meestal onschuldig. Als ouder kun je helpen door erover te praten, patronen te herkennen en te zorgen voor rust. Jeugdarts Sophie de Wit legt uit wat de oorzaken kunnen zijn, welke verschillen er zijn tussen basisschoolkinderen en pubers, en wanneer je naar de huisarts moet.
‘De belangrijkste vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine’, legt Sophie uit. ‘Spanningshoofdpijn is meestal minder heftig. Kinderen kunnen dan vaak nog naar school of blijven spelen. Bij migraine is de hoofdpijn veel erger en heeft je kind last van meerdere symptomen: misselijkheid, overgeven, en een overgevoeligheid voor licht en geluid.’
‘Bij migraine stoppen kinderen vaak met wat ze aan het doen zijn’, zegt Sophie. ‘Ze zien er ziek uit en willen het liefst in een stille, donkere kamer liggen.’ Een precieze oorzaak kan soms lastig te ontdekken zijn. ‘Hoofdpijn kan ook ontstaan wanneer er te veel pijnstillers worden gebruikt of door stress en spanning’, legt Sophie uit.
Voor jongere kinderen is het belangrijk om te kijken naar spanningen of veranderingen in hun leven. ‘Hoofdpijn kan een teken zijn dat je kind ergens mee zit’, legt Sophie uit. ‘Denk aan problemen met vriendjes of stress door onrust thuis.’ Probeer erover te praten en kijk wat je kunt doen om je kind te helpen ontspannen.
‘Als je kind vaker hoofdpijn heeft, kan het helpen om een pijnkalender te maken’, zegt Sophie. ‘Laat je kind opschrijven wanneer hij hoofdpijn heeft en hoe ernstig die is. Zo kunnen jullie proberen om een patroon te herkennen, zoals hoofdpijn voor of na een bepaalde activiteit.’
Bij pubers speelt stress vaak een grotere rol. ‘School, sociale druk en hormonen kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken’, zegt Sophie. Net als bij jongere kinderen is praten belangrijk. ‘Vraag wat je kind dwarszit en zoek samen naar oplossingen.’ Een hoofdpijnkalender werkt ook goed voor pubers, maar Sophie raadt aan om even na te vragen of ze het hebben ingevuld. ‘Als pubers vergeten iets op te schrijven, betekent dat vaak dat ze geen hoofdpijn hadden.’
Jongeren kunnen ook hoofdpijn krijgen door een verkeerd slaapritme, te weinig drinken of het overslaan van maaltijden. ‘Help je kind voldoende te slapen, drinken en eten’, adviseert Sophie.
Sophie noemt een paar situaties waarin het belangrijk is om contact op te nemen met de huisarts:
Als je kind jonger is dan 6 jaar en vaak hoofdpijn heeft.
Als je maatregelen hebt genomen, maar de hoofdpijn niet weggaat of erger wordt.
Als je kind een zware hoofdpijn heeft die hij of zij nooit eerder heeft gehad.
Als je kind vaak migraine heeft.
Als de hoofdpijn ervoor zorgt dat je kind minder goed presteert op school of minder kan genieten van sociale activiteiten.
Heeft je kind vaak last van hoofdpijn en wil je tips hoe hiermee om te gaan? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.