Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Basisschoolkind

Mijn kind gaat naar het voortgezet onderwijs: wat kan ik verwachten?

Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, verandert er best wel wat in vergelijking met het basisonderwijs. Ook de ouderbetrokkenheid verandert. Wat kun je als ouder verwachten van de middelbare school?

Content

Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, verandert er best wel wat in vergelijking met het basisonderwijs. Het is niet alleen een nieuwe school, klas en een ander lesrooster. Ook de ouderbetrokkenheid verandert. Wat kun je als ouder verwachten van de middelbare school? Linda da Cruz is pedagoog bij het CJG en moeder van 2 kinderen die al op de middelbare school zitten. Ze geeft uitleg en tips.

Een nieuwe school

Het voortgezet onderwijs zit anders in elkaar dan het basisonderwijs. De start- en eindtijden verschillen per dag en ook de duur van de lessen verschillen. Ieder vak heeft een andere docent en je gaat van klas naar klas. Hierbij komt ook meer huiswerk kijken. Op veel scholen krijgt je kind ook een kluisje voor de boeken en is hij verantwoordelijk voor het bewaren van de sleutel.

Je kunt resultaten van je kind vaak online bekijken. 'Doe dat niet stiekem, maar samen met je kind', benadrukt Linda. 'Zo geef je hem ook de kans om het uit te leggen als een cijfer tegenvalt.'

'Vraag aan je kind wat hij van jou verwacht.'

Zelfstandigheid

Linda: 'In de ontwikkeling van je kind is het een natuurlijke gebeurtenis om losgelaten te willen worden'. Bijvoorbeeld om zelfstandig naar school te gaan en nieuwe vrienden te maken. Maar ook het beheren van zijn eigen agenda. Op deze leeftijd schamen kinderen zich vaak voor hun ouders. 'Kijk er dus niet raar van op als je kind niet wil dat je op school komt,' zegt Linda. 'Het is maar een fase. Probeer dit te respecteren en maak duidelijke afspraken met je kind. En bereid je kind voor als je toch op school moet zijn.'

'Vraag aan je kind wat hij van jou verwacht. Wil hij bijvoorbeeld samen een keer naar school fietsen om de route te verkennen? Heeft hij hulp nodig met het maken van huiswerk en wanneer kijk je mee naar de schoolresultaten?' Linda geeft nog een tip: 'Praat ook met je kind over hoe hij zijn zakgeld uitgeeft. Mag hij daar bijvoorbeeld ook eten van kopen in de kantine op school?'

'Je wordt op afstand op de hoogte gehouden.'

Ouderbetrokkenheid

De grootste verandering is dat je als ouder veel minder vaak fysiek aanwezig bent als op de basisschool. Je ziet klasgenoten en ouders minder of helemaal niet. Je wordt op afstand op de hoogte gehouden. Bijna alles gaat tegenwoordig online of via een app: cijfers, roosters en aanwezigheid bekijken bijvoorbeeld. Ook wordt je op de hoogte gehouden van nieuws via de website of e-mail. Wil je graag wat meer betrokken zijn? 'Dan kun je je ook aanmelden als hulpouder om te helpen met het organiseren bijvoorbeeld feestdagen', tipt Linda. ‘Of voor de medezeggenschapsraad op school om mee te praten over het beleid en de kwaliteit op school.’

Veiligheid

Scholen hebben nauw contact met schoolmaatschappelijk werk, Politie, het CJG en andere instanties in de wijk en rondom school. Veiligheidsregels worden vaak bepaald samen met de Politie. Brugklassers mogen bij veel scholen het eerste jaar bijvoorbeeld niet van het schoolplein af met pauzes of tussenuren. Kinderen worden goed in beeld gebracht en gehouden. 'Maar het is altijd goed om op de school na te vragen hoe zij dit precies doen,' zegt Linda.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!