Tips
1. Planning is heel belangrijk. Een goede planning zorgt voor overzicht. Een checklist met hokjes om af te vinken kan je daarbij helpen. Wat moet je per vak weten en kennen?
2. Leer in etappes en rust tussendoor uit.
3. Zet je telefoon uit of leg hem op een andere plek dan waar jij bent. Zo word je niet afgeleid door sms-jes, appjes en andere meldingen.
4. Plan ook leuke momenten in. Ontspanning is heel belangrijk en zo heb je iets om naar uit te kijken. Zoek tussendoor leuke mensen op. Vrienden en familie helpen je de drukte te verwerken en tot rust te komen.
5. Denk goed na en blijf positief. Je hebt al snel de neiging om van een iets kleins een groot probleem te maken. Probeer ook gedachten als ‘Ik haal het toch niet’ of ‘Ik móet het halen’ te vermijden. Stel jezelf de vraag: 'Is dit echt waar?' en probeer deze positief te beantwoorden voor jezelf.
6. Fouten maken is niet erg. Je kunt niet alles weten.
7. Praat erover met je ouders, docent of mentor. Ook zij kunnen je geruststellen.
8. Er zijn producten die goed zijn voor je concentratie en ontspanningsvermogen. Bananen helpen tegen de zenuwen, chocolade helpt volgens wetenschappers tegen stress, vis stimuleert je hersenen, thee helpt je ontspannen en kauwgom of pepermunt helpt je concentreren.
9. Geef jezelf een cijfer. Kies een getal tussen de 1 en 10 en geef hiermee aan hoe gespannen je bent. Doe dan bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of ontspan even en geef jezelf weer een cijfer. Een goed cijfer geeft een goed gevoel.