Veilig en vrolijk verkennen: baby’s van 6 tot 12 maanden
Wanneer jouw baby de leeftijd van 6 tot 12 maanden bereikt, wordt de wereld een spannende speelplaats. Stafverpleegkundige Hanneke van Poppel deelt handige tips om deze belangrijke ontwikkelingsfase veilig en leuk te maken.
In de kinderstoel
‘Het gebruiken van een kinderstoel is een grote stap voor je baby’, begint Hanneke. ‘Zorg dat je kind altijd vastzit met een gordel en gebruik een stoelverkleiner als de stoel nog te groot is. Laat je kind nooit alleen in de stoel, ook niet als hij vastzit. En let op dat hij zich niet kan afzetten tegen de tafel of muur.’ Voor veel kinderstoelen kun je ook verlengpootjes kopen om ervoor te zorgen dat de stoel niet kan kantelen.
Voorop de fiets
‘Fietsen met je baby kan een geweldig avontuur zijn’, zegt Hanneke. ‘Wacht hiermee tot je kind zelfstandig kan zitten. Begin met korte tochtjes en kies een rustige route. Zorg voor een stevige fiets met een kinderstoeltje, spaakafscherming en een helm voor je kind. Zet je kind altijd vast met de gordels. Een windscherm kan ook erg fijn zijn voor je baby.’ Als je merkt dat je baby fietsen niet leuk vindt kan het helpen om de lengte van je tochtjes langzaam op te bouwen. ‘Laat je fiets nooit op de standaard staan als je baby er nog op zit, ook niet als je een brede standaard hebt’, voegt Hanneke toe.
Veilig rondom de trap
‘Trappen zijn een groot risico voor kleine kinderen’, waarschuwt Hanneke. ‘Installeer traphekjes aan de boven- en onderkant van de trap. Zorg dat de traptreden niet glad zijn en laat geen spullen op de trap liggen. Loop nooit met sokken of gladde schoenen de trap op of af, vooral niet terwijl je je kind draagt.’
Brandwonden
Brandwonden komen helaas vaak voor bij kinderen. ‘Pas op met hete dranken in de buurt van je kind’, waarschuwt Hanneke. ‘Gebruik thermoskannen in plaats van een theepot op tafel en gebruik geen tafelkleden. Plaats kaarsen ook altijd buiten het bereik van kinderen. Niet alleen omdat ze deze kunnen omstoten, maar ook omdat sommige kleding makkelijk in de brand schiet.’ Heeft je kind zich verbrand? Trek de kleding uit waar de brandwond onder zit. Koel de wond 10 tot 20 minuten met lauw zacht-stromend water en bel de huisarts bij blaren of een kapotte huid. We bieden een webinar aan om te leren je wat je moet doen bij (kleine) ongelukken zoals een bloedneus of als er hete thee op je kind valt.
Veilig speelgoed
‘Kies altijd veilig speelgoed voor je baby’, adviseert Hanneke. ‘Koop geen speelgoed dat kleiner is dan 3,5 cm, lange touwtjes, scherpe randen of kleine onderdelen heeft die los kunnen komen.’ Wanneer je speelgoed koopt kun je altijd de leeftijdsaanbeveling checken op het label. Let op! In Nederland mag speelgoed alleen verkocht worden als het aan veiligheidseisen voldoet. Speelgoed dat je bij (goedkope) buitenlandse sites besteld kan daarom veel gevaarlijker zijn. ‘Let ook op het materiaal: ga hout met splinters uit de weg en let op stevige stiksels bij speelgoed van stof. En geef geen ballonnen. Daar kunnen kinderen in stikken’, sluit Hanneke af.
Checklist: hoe kruipveilig is jouw huis?
Hoe veilig is jouw huis eigenlijk? Neem de punten hieronder door om te bekijken hoe veilig jouw huis is voor je baby. Kun je niet alles afvinken? Ga dan met overgebleven punten aan de slag!
- Onder- én bovenaan de trap zit een goedgekeurd traphekje.
- Alle stopcontacten waar je kind bij kan zijn beveiligd.
- Je kind kan niet bij gevaarlijke stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, medicijnen of alcohol.
- Losse kasten zijn vastgemaakt aan de muur.
- Scherpe hoeken op kinderhoogte zijn afgeschermd, bijvoorbeeld met beschermhoekje
- Kleine en scherpe voorwerpen, zoals knikkers, kleingeld, scharen en (hobby-) messen, zijn veilig opgeborgen.
- Koffie of thee zit in een thermoskan.
- Je houdt altijd toezicht als je kind in bad zit.
- Je gebruikt geen tafelkleden.
- Je hebt alleen veilig speelgoed in huis dat past bij de leeftijd van je kind.
Ook interessant:
Meer informatie?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.