Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Het is leuk en leerzaam als je kind zelf geld gaat verdienen. Je kind wil bijvoorbeeld sparen voor een scooter, studiekosten of om iets leuks te kopen. Werken leert jongeren veel over verantwoordelijkheid en omgaan met geld. Orthopedagoog Fatima Bouchra legt uit wat de regels zijn en waar je rekening mee moet houden.
‘Voor jongeren onder 18 jaar gelden er speciale regels voor werk’, legt Fatima uit. ‘Kinderen van 13, 14 of 15 jaar mogen niet meer dan 12 uur per week werken. Op schooldagen is dit maximaal 2 uur per dag, en in het weekend 6 uur per dag. Voor jongeren van 16 en 17 zijn de regels soepeler, en vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels.’ Fatima benadrukt hoe belangrijk het is om een goede balans te houden. ‘Werken is leerzaam, maar schoolprestaties en voldoende rust blijven het belangrijkst.’
Jongeren vanaf 15 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon. Fatima legt uit: ‘Dit is het bedrag dat een werkgever minimaal moet betalen, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zorg dat je kind weet wat het hoort te verdienen en dat het loon klopt.’ Je kunt dit gemakkelijk controleren op nibud.nl. ‘Dit helpt jongeren om te begrijpen wat eerlijk is en waar ze recht op hebben’, voegt Fatima toe.
Sinds 2020 mogen jongeren onbeperkt bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor kinderbijslag of studiefinanciering. ‘Dit is fijn om te weten’, zegt Fatima. ‘Je kind kan zonder zorgen werken en sparen, zonder dat invloed heeft op jouw geldzaken.’
Net als volwassenen betalen jongeren belasting over hun inkomen. ‘Vaak wordt er meer belasting ingehouden dan nodig is’, vertelt Fatima. ‘Je kind kan dit geld terugvragen via de Belastingdienst. Dit moet je kind zelf regelen, maar je kunt samen kijken hoe dat werkt.’ Op nibud.nl vind je hier een duidelijke uitleg over.
Praat over zijn tijdsindeling: bespreek hoeveel tijd er beschikbaar is om te werken naast school, huiswerk, sport en vrije tijd.
Leer je kind overzicht te krijgen over zijn geld: help je kind te bepalen hoeveel er gespaard of uitgegeven kan worden.
Wees betrokken: vraag naar ervaringen op het werk en help als er vragen zijn over loonstrookjes of arbeidsvoorwaarden.
Bekijk het aanbod van je bank: vaak bieden ze handige apps aan om ouders en jongeren te ondersteunen bij het omgaan met geld.
Heb je nog vragen over het soort werk dat je uitvoert of twijfel je of alles goed geregeld is? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.