Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Nieuws
Ouders
Professionals

Aandacht voor de gevolgen van meisjesbesnijdenis door inzet van sleutelpersonen

In een aantal landen op de wereld is het gebruikelijk om meisjes te besnijden. Bij deze ingreep worden de uitwendige geslachtsorganen verminkt, om zo te voldoen aan diepgewortelde tradities. Want, zo wordt gedacht: ‘een besneden vrouw heeft een toekomst.’ Erg veel pijn bij het plassen, bij het menstrueren en vrijen is het gevolg.

Content

Besnijdenis bij meisjes en vrouwen is een niet-noodzakelijke medische ingreep met veel gevolgen, zowel lichamelijk als psychisch. Het is in veel landen bij wet verboden, maar wat als je al besneden bent? Of als je familie wil dat je wordt besneden? Dan kunnen speciale sleutelpersonen bij CJG Rijnmond hulp bieden.

Meisjesbesnijdenis komt voor in diverse landen, vooral in een aantal landen in Afrika en Azië. Daar is het een traditie die in stand wordt gehouden om verschillende redenen. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht dat een onbesneden vrouw geen mogelijkheid heeft om een huwelijkspartner te vinden.

'Voorlichting over de gevolgen van besnijdenis is voor vrouwen en mannen belangrijk. Zij kunnen hier met elkaar over praten en vragen stellen. Zij kunnen ondersteund worden bij het zoeken naar hulp.'

De gevolgen voor meisjes en vrouwen kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Klachten die vaak worden aangegeven zijn pijn bij het plassen en menstruatiepijn. In Nederland wonen ongeveer 38.000 meisjes en vrouwen uit risicogebieden. De druk van de familie en gemeenschap uit het land van herkomst kan ervoor zorgen dat ouders er alsnog voor kiezen om hun dochter te laten besnijden.

Sleutelpersonen

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, zorg te bieden en toekomstige besnijdenissen te voorkomen, zijn er speciale sleutelpersonen. Deze vrijwilligers zetten zich binnen het project Vrouwelijke Genitale Verminking vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin in om ruim 6000 Rotterdamse meisjes en vrouwen uit risicolanden te helpen. Er met elkaar over praten is enorm belangrijk en de sleutelpersonen hebben hier veel ervaring mee. Door de voorlichting worden vrouwen bewust van wat er aan de hand is, herkennen ze de klachten en kunnen ze hulp krijgen. Hulp kan bestaan uit verwijzing naar een huisarts of een ziekenhuis, of hoe om te gaan met druk van familie. Door dit besef en het delen van ervaringen, kan voorkomen worden dat meer vrouwen en meisjes dit moeten doormaken. Uit onderzoek blijkt dat er in de komende 20 jaar nog 4200 meisjes in Nederland risico lopen op besnijdenis.

'Zij heeft besloten niet meer met haar dochter naar Somalië te gaan, om besnijdenis daar te voorkomen.'

Verhalen uit de praktijk

Sahra, Teklit en Shadia zijn drie van de sleutelpersonen in Rotterdam. Zij zien hoe de gesprekken vrouwen helpen, en soms ook hun man en dochters. Zo is Shadia in contact met een vrouw die sinds de gesprekken langzaam uit haar schulp kruipt. Zij heeft besloten niet meer met haar dochter naar Somalië te gaan, om besnijdenis daar te voorkomen. Sahra hielp een vrouw het gesprek met haar man aan te gaan voor meer onderling begrip. Ook hij wilde informatie over het onderwerp en kwam naar een bijeenkomst. Allemaal goede ontwikkelingen, maar er is nog veel werk te doen. Zo ziet Teklit dat veel nieuwkomers uit Eritrea toch besneden zijn, ondanks dat daar aandacht is voor het voorkomen van besnijdenis. Nu de vrouwen hier zijn, realiseren ze zich vaak dat het onder dwang was van familie.

Veilig praten

Vrouwenbesnijdenis is een gevoelig onderwerp en je wilt je verhaal kwijt bij iemand die je kunt vertrouwen. De sleutelpersonen van het CJG begrijpen de situatie, snappen de verschillende moeilijkheden en denken mee. Meer weten of verder praten? Neem dan contact met ons op. Onze professionals staan voor je klaar:

Meer over VGV

Shadia is vrijwilliger in het programma Vrouwelijke Genitale Verminking