Je kind krijgt steeds meer een eigen willetje. Hij wil steeds meer zelf doen en bepalen, maar daar is hij vaak nog te klein voor. Bedenk eens hoe frustrerend dat moet zijn! Geen wonder dat kinderen tussen de 2 en 3 jaar soms last hebben van driftbuien. Onze orthopedagogen Shirley en Marieke geven 4 effectieve tips om hiermee om te gaan. Een tipje van de sluier: zelf rustig blijven is het belangrijkst.
Dat je kind veel zelf wil doen, daar kun je goed op inspelen met taakjes en klusjes. Als je je kind laat meehelpen, voelt hij zich groot én bouw je een goede gewoonte op. Fijn voor later! En over goede gewoonten gesproken: leg vanaf het begin een basis voor verantwoord mediagebruik. Het liefst al zodra het eerste scherm in beeld komt. Op die manier help je in de toekomst veel strijd te voorkomen, en zorg je dat je kind zuinig omspringt met zijn ogen.
Veelgestelde vragen over peuters
Hoeveel beeldschermtijd is goed voor een peuter?
Hoe lang mag mijn kind op de tablet? Hoe stel ik goede grenzen en hoe weet ik wat geschikte filmpjes en spelletjes zijn? Allemaal vragen die je misschien bezighouden. Door betrokken te zijn bij wat je kind allemaal hoort en ziet, zorg je dat mediagebruik leuk en leerzaam blijf. Lees hoe je slim omgaat met media voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud.
Hoe kan ik mijn peuter helpen zelfstandig te worden?
Peuters willen ineens van alles zelf doen. Ze willen zelfstandiger worden. Het is goed je peuter daarin te stimuleren. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door je kind te vragen jou te helpen met koken. Ook deze drie tips kunnen je helpen.
Wat kan ik doen tegen strijd bij het eten?
Hoor je alleen maar ‘nee’ als je eten aanbiedt?
Mocht je je kind willen leren om gevarieerder te eten kun je proberen om kleine beetjes te laten proeven. Wist je dat een kind iets gemiddeld tien á vijftien keer moet proeven voordat het kan bepalen iets wel of niet lekker te vinden?
Soms kan het zijn dat je kind al langere tijd weigert om bepaald soort eten op te eten. Je kunt je kind leren dat het eerst een hapje proeft van iets nieuws, voordat de lekkere schaal met vla op tafel komt.
Je peuter kan erg boos of verdrietig worden als je hiermee aan de slag gaat, maar probeer vol te houden. Geef het ‘niet eten’ zo weinig mogelijk aandacht, praat gewoon rustig door over andere onderwerpen. Als je kind wel iets proeft kun je complimenteren: “Heel goed gedaan”! Als je peuter blijft tegenstribbelen en niets wil proeven kun je volhouden door je kind niets anders aan te bieden. Dit is alleen aan te raden als je kind een gezond gewicht heeft en goed groeit. Als ouder kun je je hier zorgen over maken, maar dat hoeft niet: je kind heeft voldoende vetreserves om een maaltijd over te kunnen slaan.
Hoe ga ik om met driftbuien?
Als je kind tussen de 2 en 3 jaar is kan hij driftbuien krijgen. Op deze leeftijd wil hij steeds meer zelf bepalen, en kan hij driftig worden als iets niet lukt of niet mag. Heb jij er ook mee te maken en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan? Orthopedagogen Shirley de Macker en Marieke van Werkhoven geven 4 tips om met de driftbui van je kind om te gaan.
Alles wat je wilt weten over de peutertijd
Peuter cursussen
Opvoedinformatie
Van zwangerschap tot puberteit, van opvoedvraagstukken tot mediawijsheid en van lentekriebels tot sinterklaastijd: wij hebben er informatie over. Veel onderwerpen hebben een eigen pagina waarop je onder meer antwoord vindt op de vragen die wij erover krijgen. We voegen steeds nieuwe opvoedinformatie toe. Mis je informatie? Stuur ons je suggestie.