Er zijn 3 verschillende soorten brandwonden:
- Eerstegraads brandwond: deze herken je aan een rode, gezwollen huid.
- Tweedegraads brandwond: deze herken je aan een blaar.
- Derdegraads brandwond: hierbij ziet de huid gelig en zwart.
Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Veel ongelukken bij kinderen gebeuren in en om het huis. Wat moet je doen als je kind een bloedneus krijgt of als er hete thee over hem heen valt? En hoe zorg je dat je goed bent voorbereid op dit soort ongelukjes? Jeugdverpleegkundige Lianne van der Hoek geeft tips voor eerste hulp bij ongelukjes.
'De 5 grootste boosdoeners voor ongelukjes in huis zijn de trap, het meubilair, deuren, speeltoestellen of hete vloeistoffen zoals thee en koffie', zegt Lianne. Ze noemt 3 veelvoorkomende ongelukken in huis en wat je moet doen als het gebeurt.
Je kind kan een brandwond krijgen als hij bijvoorbeeld hete thee over zich heen krijgt. Lianne benadrukt: 'Onthoud hierbij de regel: eerst water en de rest komt later.'
Een eerstegraads brandwond kun je het beste koelen met lauw water. 'Vanaf een tweedegraads brandwond adviseren we om met je kind langs de huisarts te gaan', zegt Lianne. 'Ook als de brandwond groter dan een munt is, of als de wond in het gezicht zit.'
Trek kleding en een luier van je kind bij een brandwond uit! Kleding en luiers houden warmte vast, waardoor de brandwond erger wordt.
Kleine kinderen hebben geen idee van gevaar en stoppen alles in hun mond. Lianne: 'Vooral verpakkingen met felle kleuren vinden kinderen erg aantrekkelijk, zorg dus dat je deze veilig opbergt waar kinderen niet bij kunnen komen.' Kijk ook eens op www.gifwijzer.nl. Er zijn 3 vormen van vergiftiging:
'Laat je kind uitspugen wat hij nog in zijn mond heeft, zoek uit wat je kind heeft ingeslikt en leg contact met de huisarts of huisartsenpost voor verdere instructies', adviseert Lianne. 'Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al schadelijk zijn.’
Je kind kan een bloedneus krijgen door ergens tegenaan te stoten. Ontstaat de bloedneus zonder duidelijke oorzaak? Neem dan even contact op met de huisarts.
Lianne: 'Laat je kind één keer goed zijn neus snuiten om het stolsel uit de neus te verwijderen. Knijp daarna de neusvleugel net onder het neusbotje dicht en doe dat ongeveer 10 minuten lang terwijl je kind voorover gebogen zit. Blijft de neus na 10 minuten nog bloeden? Neem dan contact op met de huisarts.'
Probeer je kind 2 dagen lang zo min mogelijk de neus te laten snuiten of te peuteren in de neus om het herstel te bevorderen. Natuurlijk begrijpen we dat dit niet altijd lukt.
Wil je meer leren over de meestvoorkomende ongelukjes, hoe je deze kunt voorkomen en wat je kunt doen wanneer er iets gebeurt? Tijdens dit webinar geeft de jeugdverpleegkundige tips voor eerste hulp bij ongelukjes bij kinderen.
Wil je meer weten over dit onderwerp of persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!