Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld ontdekken. Dat maakt het opvoeden leuk, maar ook uitdagend. Vooral als het gaat om veiligheid in huis. Stafverpleegkundige Hanneke van Poppel legt uit hoe je het huis voor je kindveilig maakt en welke gevaren je uit de weg moet gaan.
‘Veel normale producten kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen’, zegt Hanneke. ‘Medicijnen, sigaretten, en alcoholische dranken kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen bij kinderen. Het is belangrijk om deze altijd hoog en veilig op te bergen’. Ook producten die onschuldig lijken, zoals shampoo en lippenstift, kunnen gevaarlijk zijn als kinderen ze inslikken. ‘Bewaar deze daarom ook altijd ergens waar je kind er niet bij kan’, adviseert Hanneke. ‘Doordat het lekker ruikt of een opvallende kleur heeft is het snel aantrekkelijk voor kinderen.’
‘In schoonmaakmiddelen, verf en terpentine zitten veel gevaarlijke stoffen’, waarschuwt Hanneke. ‘Meestal bewaar je die voor jezelf al op een veilige plek. Zorg ervoor dat je kind hier ook niet bij kan. Zet het bijvoorbeeld in een afgesloten kast en het liefst hoog weg.’
In de Gifwijzer app kun je snel en makkelijk zien waar giftige stoffen in zitten. Zo kan je vergiftiging voorkomen. Is het toch misgegaan? Dan zie je meteen wat je moet doen. Belangrijk: als je kind iets gevaarlijks eet of drinkt, bel dan onmiddellijk de dokter en neem de verpakking mee. Is je kind bewusteloos of ademt hij niet meer? Bel dan gelijk 112.
Hanneke raadt aan om regelmatig een huistest te doen. ‘Loop én kruip door je huis en controleer elke kamer. Zijn er plekken waar je kind gevaarlijke stoffen kan pakken? Als je overal 'nee' op kunt antwoorden, is je huis veilig. Zo niet, neem dan meteen maatregelen’, adviseert Hanneke. Kijk naar deze producten:
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.