Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Baby
Peuter
Basisschoolkind

Hoe voorkom je verkoudheid bij kinderen?

Wat krijg je als je een besmettelijk verkoudheidsvirus optelt met zorgeloos rennende en spelende kinderen? Overal snottebellen, rode konen en zere kelen. ‘Verkoudheid en kinderen gaan in de wintermaanden hand in hand, daar doe je weinig tegen’, weet Tessa Brophy, verpleegkundige bij het team Infectieziektebestrijding van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Content

‘Gelukkig is verkoudheid heel gewoon en hoef je je meestal geen zorgen te maken. Maar soms komt een verkoudheid gewoon heel slecht uit.’ Tessa legt uit hoe je in dat geval een verkoudheid kunt proberen te voorkomen.

‘Een verkoudheid is voor jonge kinderen meestal ongevaarlijk’, begint Tessa. ‘Dat is maar goed ook, want op school of bij de kinderopvang hebben ze zó iets te pakken. Er zijn maar liefst 200 besmettelijke verkoudheidsvirussen in omloop. Kinderen hebben tegen de meeste daarvan nog geen afweer opgebouwd, dus het is normaal als je kind de hele winter loopt te snotteren ’, weet zij. ‘Voor de gezondheid van je kind is de verkoudheid misschien niet zo’n probleem, maar wellicht voor anderen in jullie omgeving wel. Denk aan opa’s en oma’s met een zwakke gezondheid, of broertjes of zusjes van jonger dan 3 maanden. Als je kind hen per ongeluk aansteekt, wordt het een stuk vervelender.

Wanneer wil je een verkoudheid voorkomen?

Staat er een bezoek aan opa en oma gepland, is er een pasgeboren baby in huis of willen jullie binnenkort op kraamvisite? Dan is het toch handig om te proberen een verkoudheid te voorkomen. En natuurlijk ook als je kind zelf door ziekte een verminderde afweer heeft.

Een verkoudheid voorkomen, hoe doe je dat? 

Kinderen raken van alles aan, stoppen van alles in hun mond en vinden maar weinig vies. Dat is goed voor hun ontwikkeling en het helpt ze hun immuunsysteem op te bouwen. ‘Maar als je een verkoudheid wilt voorkomen, is dat niet zo handig’, lacht Tessa. ‘Het belangrijkste dat jij als ouder kunt doen, is regelmatig de handen van je kind wassen. Steeds als jullie ergens op visite zijn geweest, na school, na het buitenspelen en voor het eten. Zo voorkom je dat virussen zich verspreiden. Ook is het slim om speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen goed schoon te houden. En als je kind wat ouder is, kun je hem aanleren in zijn ellenboog te niezen of hoesten. Gezond eten hoor je natuurlijk ook vaak. Dat is inderdaad goed om te zorgen dat je kind niet erg ziek wordt en snel weer beter is. Maar helaas kun je daarmee niet voorkomen dat je kind een virus oppikt.’ 

Wanneer moet je je kind thuis houden? 

Verkoudheidsvirussen zijn overal. Je kind thuis houden van school of het kinderdagverblijf, heeft dan ook niet veel zin om verspreiding te voorkomen. Tessa legt uit: ‘Natuurlijk is het fijn om je kind thuis te houden als hij zich echt niet lekker voelt, maar voor de verspreiding van het virus maakt het geen verschil. Je bent bovendien al besmettelijk voordat je te maken krijgt met verkoudheidsklachten. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk om - ook al is je kind (nog) niet verkouden - altijd goed zijn handen te wassen als jullie op bezoek gaan bij kwetsbare mensen. In elk geval als de ‘r’ in de maand zit. En, maar dat spreekt voor zich: als je kind hoest en snottert, stel dan het bezoek even uit.’

Meer informatie?

In onze folder over verkoudheid vind je nog meer tips voor verlichting en lees je waar je op moet letten. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!