De R is in de maand, en wel de R van het RS-virus
Meestal treft het RS-virus vooral kinderen tussen de 0 en 3 jaar en waart het rond van november tot en met maart. Nu hoef je niet bij iedere snottebel of hoestje in de alarmstand te springen, maar toch is het verstandig om op te letten als je kleine verkouden is. Want vooral voor kinderen onder de 2 jaar kan het RS-virus gevaarlijk zijn, en voor baby’s jonger dan 6 maanden helemaal...
Wat is het RS-virus?
Het Respiratoir Syncytieel virus - kortweg RS-virus of RSV - verloopt meestal mild. Vaak gaat het om een verkoudheid en heb je te maken met veel snot en lichte koorts. Maar soms verloopt de infectie ernstig. Dan raken de kleine buisjes van de longen ontstoken, dit noemen we bronchiolitis. Je kind maakt dan veel slijm aan, gaat erg hoesten, wordt benauwd en krijgt een piepende ademhaling. Dit kan gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 2 jaar en helemaal voor baby’s jonger dan 6 maanden. In het ergste geval volgt een ziekenhuisopname omdat je kind door de benauwdheid niet goed meer kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed opneemt.
Hoe besmettelijk is het RS-virus?
Het RS-virus verspreidt zich door druppeltjes in de lucht tijdens het hoesten, niezen en praten én door lichamelijk contact. Het is heel besmettelijk. Broertjes en zusjes kunnen elkaar makkelijk aansteken. Ook op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal kan je kind RSV oplopen. Dus zakdoeken in de aanslag, nies en hoest in je armholte en was je handen. Pas ook op met beddengoed, baby- en kinderkleding, trapleuningen en speelgoed, want het virus kan daar uren op overleven.
Wat zijn de symptomen van het RS-virus?
Het is lastig om besmetting te voorkomen, let daarom goed op de symptomen:
- verstopte neus met taai snot
- neusvleugelen: wijd open neusvleugels door ademtekort bij kinderen van 0 tot 2 jaar
- slecht eten en drinken
- hoesten
- een piepende of raspende ademhaling
- koorts
Mijn kind heeft het RS-virus. Wat moet ik doen?
Zorg dat je kind voldoende drinkt. En voldoende rust: leg je kind te slapen als het moe is. Wil hij bij jou in de buurt zijn? Laat hem dan in de kinderwagen of in een campingbedje in de woonkamer slapen. Laat ziekenbezoek achterwege, dat is veel te druk. Bij keelpijn kan een lepeltje honing of thee met honing verzachtend werken. Let wel op: kinderen jonger dan 1 jaar mogen nog geen honing! Is je kind erg ziek? Geef dan paracetamol. En, misschien een inkopper: rook niet bij je kind.
Wanneer de huisarts bellen?
- Als de huid tussen de ribben van je baby tijdens het inademen naar binnen trekt: je kind is dan heel benauwd
- Bij hoge koorts (meer dan 39 graden) of als koorts langer dan 3 dagen aanhoudt
- Als de ademhaling van je kind soms een paar tellen stopt
- Bij sufheid: je kind is slaperig en moeilijk wakker te maken
- Als je je zorgen maakt
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over het RS-virus op de website van het RIVM. En vertrouw je de situatie niet? Neem dan gelijk contact op met jouw huisarts.