Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Op ontdekkingstocht

Je baby is de afgelopen maanden hard gegroeid. Hij blijft nieuwe dingen leren: hij pakt zijn knuffel, maakt verschillende soorten geluidjes en gaat binnenkort kruipen. Dat is geweldig! Maar je baby ziet geen gevaar. Jij moet voor hem opletten. Jeugdverpleegkundige Filomena geeft informatie en tips, zodat jouw baby veilig op ontdekkingstocht kan.

Content

Een kinderstoel

'Je kind mag in een kinderstoel, als hij goed rechtop kan zitten. Zo kun jij hem gemakkelijker eten geven, kan hij aan tafel spelen en gezellig bij jou aan tafel zetten’, legt Filomena uit. Er zijn verschillende soorten kinderstoelen. Laat je goed informeren en kies de stoel die bij jullie past.

Voor het veilig gebruiken van de kinderstoel, geeft Filomena de volgende tips:

  • Zet je kind altijd vast met een gordel of tuigje. Zo kan hij veilig bewegen, niet gaan staan of uit de stoel klimmen.
  • Gebruik een stoelverkleiner als de kinderstoel nog te groot is. Je kind glijdt dan minder makkelijk weg.
  • Laat je kind nooit alleen. Zelfs niet als hij in de gordel zit.
  • Zorg dat je kind niet met zijn voetjes bij de tafel of muur kan komen. De stoel kan omvallen als je kind zich daartegen afzet.

Samen op de fiets

'Samen een stukje fietsen? Je baby kan veilig in de Maxi-Cosi mee op de fiets als hij zijn hoofd zelfstandig omhoog kan houden’, zegt Filomena. Je kan de Maxi-Cosi ook in je fietskar of bakfiets zetten, of maak hem vast aan een speciale drager achterop je fiets. ‘Maak pas gebruik van een fietszitje als je kind zelfstandig kan zitten.’

'Zit je kind in de Maxi-Cosi? Maak de gordels altijd vast!'Jeugdverpleegkundige Filomena

Een traphekje

‘Met een traphekje maak je het risico kleiner dat je kind van de trap valt’, zegt Filomena. Je kunt het nooit helemaal voorkomen. Als het hekje open staat, werkt het niet. ‘Let er daarom op dat je het hekje altijd goed dicht doet.’

Voorkom verbranding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het om een brandwond gaat. De huid van je baby is nog dun, waardoor hij snel kan verbranden. Vaak is een kop hete koffie of thee de oorzaak.

Filomena geeft tips om verbranding te voorkomen:

  • Ga veilig om met hete dranken. Drink nooit hete dranken, als jij jouw kind op schoot hebt. Door een onverwachte beweging van je kind, kan hij de hete drank uit jouw beker over zich heen krijgen.
  • Wil je kaarsen branden? Doe dat niet als je kind erbij is, of zet ze op een plek waar hij niet bij kan. Gebruik het liefst een waxinelichtje. Die kan niet omvallen.
  • Heb je een kleed op tafel liggen? Vervang die voor een placemat. Aan een kleed kan je kind trekken en zo de hete drank over zich heen krijgen.
  • Heb je een vaatwasser? Open deze niet als de kind erbij is. De stoom uit de vaatwasser kan even heet zijn als kokend water.
  • Staat jouw oven op kruiphoogte? Houd je kind uit de buurt van de oven als deze aan staat. Het glas van de oven kan heel heet worden.
  • Heb je een openhaard? Gebruik een openhaardscherm. Liefst één die vastzit in de grond en je kind niet omver kan trekken. Zo blijft hij op afstand van het vuur.

Samen spelen, of alleen

Samen spelen met je baby geeft plezier voor 2. Maar je kind kan ook alleen spelen’, vertelt Filomena. Geef je kind veilig speelgoed. Bijvoorbeeld speelgoed dat je baby kan vasthouden, zachte geluidjes maakt en goed te wassen is. Denk aan een rammelaar, onbreekbaar spiegeltje of zachte bal. ‘Let erop dat het speelgoed geen lange touwtjes of scherpe randen heeft en geen kleine onderdelen.’

Tijgeren en kruipen

‘Je baby tijgert, als hij op zijn buik ligt en zich met zijn armen naar voren trekt of naar achteren duwt’, legt Filomena uit. Als je baby tijgert duurt het niet lang meer voordat hij gaat kruipen. ‘Haal daarom nu al kleine voorwerpen van de grond en check of de stopcontacten kindveilig zijn.’

Tip: ga eens op de grond liggen en kijk om je heen. Dan zie je bijvoorbeeld wat er allemaal op de grond ligt, dat een tafelkleed heel leuk is om aan te trekken en dat een stopcontact er wel heel aantrekkelijk uitziet om te gaan ontdekken.

Giftige stoffen in huis

Je hebt vast stoffen die gevaarlijk zijn voor je baby, in huis. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, medicijnen of doe-het-zelf spullen, zoals verf of terpentine. 'Deze spullen wil je op veilige afstand van je baby houden. Zorg ervoor dat deze op een plek staan waar je baby niet bij kan’, zegt Filomena. 'Zet ze op veilige hoogte of in een kast met kinderslot.'

Vragen of meer informatie?

Heb je een vraag over een veilige kinderstoel, wil je meer weten over fietsen met je kind, of over het veilig maken van je huis? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!