Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Peuter
Basisschoolkind

Sorry lieverd, wát zeg je?

Is jouw kind niet goed verstaanbaar of heb je het idee dat zijn spraakontwikkeling moeizaam verloopt? Is hij stil in de klas of vindt hij het lastig om contact te maken met andere kinderen? Misschien heeft jouw kind wel een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Jeugdarts Sharita Marapin vertelt waar je op kunt letten.

Content

Een TOS is een neurobiologische stoornis, waardoor taal minder goed wordt verwerkt in de hersenen. Ongeveer 5 procent van de kinderen heeft er last van.

'Het is verstandig om bij twijfel advies te vragen aan een professional.'

Moeite met taal en contact

‘Soms komt een kind moeilijk uit zijn woorden of maakt hij kromme zinnen. Of er lijkt een vorm van autisme aan de orde, omdat een kind stil is en moeilijk contact maakt. Maar er kan in die gevallen ook sprake zijn van een TOS’, weet Sharita. ‘Hetzelfde geldt als je kind veel onduidelijke woorden gebruikt, onverstaanbaar brabbelt of als hij onlogische antwoorden geeft op je vragen. Kinderen met een TOS kunnen moeilijk de juiste woorden vinden om te zeggen wat ze bedoelen. Ze voelen zich vaak onbegrepen en kunnen daardoor snel boos worden of zich juist afzonderen.’

Kinderen met een TOS hebben speciale hulp nodig

Het is lastig om een TOS te herkennen, vooral bij kinderen die meertalig worden opgevoed. Daarom is het verstandig om bij twijfel advies te vragen aan een professional. Sharita: 'Als je merkt dat je kind worstelt met de taal, is het goed om snel in actie te komen. Een TOS gaat niet vanzelf over, maar met behulp van een logopedist of audiologisch centrum kunnen kinderen wel goed begeleid worden. Het CJG helpt je graag op weg. Ook als er tóch iets anders aan de hand blijkt te zijn.’

Meer informatie

Komt het verhaal van Sharita je bekend voor? Neem dan gerust contact op met het CJG. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Kijk ook eens op de websites van Auris, Kentalis, NSDSK en de Nederlandse vereniging voor Logopedie en Foniatrie voor meer informatie en praktische tips over TOS.