Wiegendood: hoe kan het dat een kind onverwachts overlijdt?
Ongeveer 1 keer per maand overlijdt er in Nederland een kind aan wiegendood. We spreken van wiegendood als een kind onder de 2 jaar, ineens en onverwachts overlijdt. Er was geen lichamelijke oorzaak bekend, waardoor het kind kon overlijden. Wiegendood wordt ook wel Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Jeugdverpleegkundige Vanessa legt uit wat de risico’s zijn en hoe je de kans op wiegendood kan verkleinen.
Oorzaken
Vanessa vertelt: ‘Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat er een aantal factoren zijn die het risico op wiegendood vergroten.’ Het gaat dan om de volgende factoren:
- Jongens;
- Te vroeg geboren baby’s (prematuur);
- Te klein geboren baby’s (dysmatuur);
- Meerlingen;
- Jonge moeders;
- Baby’s die op de buik slapen;
- Baby’s die het te warm hebben (warmtestress);
- Baby’s die meeroken;
- Gebruik van kalmerende medicijnen bij borstvoeding.
‘Helaas heb je geen invloed op een deel van de risico’s. Gelukkig heb je dat bij sommige risico’s ook wel’, zegt Vanessa.
Hoe kun je wiegendood voorkomen?
‘Je kunt wiegendood helaas niet voorkomen’, zegt Vanessa. ‘Maar met de volgende adviezen, kun je de kans op wiegendood gelukkig wel verkleinen’.
- Laat je baby altijd op zijn rug slapen. Dan kan hij goed door zijn neus en mond ademen en beter zijn warmte kwijt. Oefen de buikligging alleen als hij wakker is. Dat is goed voor de motoriek.
- Laat je baby in een eigen bedje of wieg slapen. Als je samen met je baby in jouw bed slaapt, kan hij het te warm krijgen door jouw warmte, onder het dekbed komen, klem zitten tussen de matrassen, of uit bed vallen.
Voeden in bed?
- Leg je baby in een babyslaapzak. Gebruik de goede maat slaapzak. Als de armsgaten of het hoofdgat te groot zijn, kan je baby in de slaapzak verdwijnen. Daardoor kan het ademhalen hem meer moeite kosten en kan hij het te warm krijgen. Je kunt ook een laken en de deken gebruiken. Stop deze altijd strak en stevig in, dan kan je baby niet met zijn hoofd onder de deken komen. Gebruik geen dekbedje. Dit is al snel te warm, waardoor je baby zijn warmte niet goed kwijt kan.
- Zet het raam van de babykamer gerust op een kiertje. Zo kan jouw baby gemakkelijker z’n lichaamswarmte kwijt. Gebruik daarom ook niet te veel beddengoed of kleding. Een kamer tussen de 16°C en 20°C is prima. Als je baby het koud krijgt, merk je dat vanzelf doordat hij gaat huilen.
- Rook niet bij je baby en laat anderen dat ook niet doen. Zet je baby niet in een rokerige omgeving. Meeroken maakt de kans op wiegendood groter. Ook krijgt je kind minder zuurstof binnen en kan hij sneller een ontsteking van de luchtwegen krijgen.
Wist je dat...
- Overleg altijd met je (huis)arts als je kalmerende medicijnen gebruikt en borstvoeding geeft. Door deze medicijnen kan je kind te diep slapen en ademhalingsproblemen krijgen.
- Geef je borstvoeding? Blijf dit doen! Uit onderzoek blijkt dat de kans op wiegendood bij borstvoeding kleiner is.
- Gebruik een fopspeen. Begin hiermee als je de borstvoeding goed op gang is gekomen en bij flesvoeding. Is de speen uit de mond van je baby gevallen, dan hoef je hem niet weer terug te doen. Waarom speengebruik de kans op wiegendood verkleind, is nog niet duidelijk.
- Laat je kind vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Uit onderzoek blijkt dat vaccineren de kans op wiegendood verkleind. Daarnaast voorkom je dat je kind en andere kinderen infectieziekten krijgen. De prikken geven onze professionals op verschillende momenten.
Vragen of meer informatie?
Twijfel je of je een veilige knuffel gebruikt, wil je meer informatie over meeroken of wiegendood? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!