Ga naar de hoofdinhoud
Jongere
Basisschoolkind

Dit kun je doen als je kind meer gaat zweten

Zweten is een normaal proces dat helpt om de lichaamstemperatuur te regelen. Vanaf de leeftijd van 7 tot 9 jaar, in de prepuberteit, kunnen kinderen meer gaan zweten. Dit is een natuurlijk onderdeel van opgroeien. Jeugdarts Sophie de Jong legt uit waarom zweten belangrijk is en hoe je je kind kunt helpen om zich fris te blijven voelen.

Content

Waarom zweten kinderen? 

‘Zweten is nodig om je lichaam af te koelen’, legt Sophie uit. ‘Als je kind rent, speelt of als het warm weer is, wordt het lichaam warmer. Door te zweten, blijft de temperatuur van je kind op het juiste niveau.’ In de prepuberteit veranderen de hormonen in het lichaam van je kind. ‘Daardoor kan je kind meer gaan zweten’, zegt Sophie. Dit is heel normaal en hoort bij het groter worden. 

Vaak ruikt zweet niet, maar soms kan het wel geuren. ‘Dat komt doordat bacteriën op de huid zweet afbreken. Dit geeft de typische zweetgeur die je soms kunt ruiken’, legt Sophie uit. 

Wat kun je doen als je kind veel zweet? 

Hoewel zweten normaal is, kan het voor kinderen vervelend zijn, vooral als het samen gaat met geurtjes. Sophie geeft tips om zweten te bespreken en te beperken: 

  • Regelmatig wassen: zorg dat je kind zich dagelijks wast en dat zeepresten goed worden afgespoeld. Deze kunnen voor irritatie zorgen als ze op de huid blijven. Doe na het wassen altijd deodorant op. 

  • Goed afdrogen: na het wassen is het belangrijk om de huid goed droog te maken, vooral onder de oksels en in huidplooien. 

  • Schone kleren: laat je kind dagelijks schone kleren aandoen. Dit helpt om zich fris te voelen en voorkomt nare geurtjes. Kies kleding van katoen en probeer geen nylon te dragen. 

‘Zweten is niet vies’, benadrukt Sophie, ‘maar het is goed om je kind te leren hoe het zich fris kan houden. Dat geeft zelfvertrouwen en voorkomt ongemak in sociale situaties.’ 

Kan mijn kind té veel zweten? 

Veel zweten is meestal geen teken van een ziekte. ‘Als je kind erg veel zweet en het lijkt niet beter te worden, kun je het bespreken met een jeugdarts of huisarts’, adviseert Sophie. In de meeste gevallen is het een onschuldige klacht die vanzelf weer verdwijnt. 

Meer informatie

Heeft je kind last van (overmatig) zweten? Twijfel je of het normaal is? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.