Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Om moeders te helpen als het niet goed lukt, kijkt en denkt de borstvoedingssupport jeugdverpleegkundige graag mee.
Rotterdam
Er zitten veel voordelen aan borstvoeding geven, zowel voor moeder als kind. Uit onderzoek naar borstvoeding blijkt bijvoorbeeld dat kinderen die borstvoeding krijgen een betere weerstand hebben en beter beschermd zijn tegen overgewicht. Ook moeders ervaren gezondheidsvoordelen van borstvoeding geven, en bovendien draagt het bij aan een betere hechting tussen moeder en kind.
Hoeveel drinkt mijn kind nou eigenlijk? Groeit hij wel goed? Heb ik wel genoeg melk? Allemaal vragen die kunnen opkomen als je borstvoeding geeft. Als moeders denken dat het niet goed lukt met de borstvoeding, is de makkelijkste oplossing om over te stappen op de fles. Maar daarmee gaan veel voordelen verloren als het gaat om gezondheid, hechting en vertrouwen in de eigen rol als moeder. Daarom loont het om even écht de tijd te nemen om borstvoeding op de rit te krijgen. Tijdens een consult bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige is daar niet altijd ruimte voor. En niet iedereen is in de positie om een lactatiekundige te bezoeken. Daarom heeft CJG Rijnmond speciale borstvoedingssupport jeugdverpleegkundigen. Zij hebben ruim de tijd voor goede begeleiding, fijn en gemakkelijk bij moeder en kind thuis.
Tijdens een observatie van de borstvoeding, thuis of op het CJG, kijkt de borstvoedingssupport jeugdverpleegkundige naar het drinkgedrag van de baby. Wat gaat er precies niet goed? Is hij bijvoorbeeld onrustig, moet hij erg zijn best doen of drinkt hij maar heel weinig? In overleg met de moeder kan de jeugdverpleegkundige ook foto’s of een video maken, om te bespreken met onze eigen lactatiekundige. En er is natuurlijk ook de mogelijkheid om het kind te meten of wegen, bij twijfel of hij wel goed groeit.
Als alles goed is bekeken, wordt vaak duidelijk wat er aan de hand is. Soms blijkt dat het eigenlijk best goed gaat. Dan legt de borstvoedingssupport jeugdverpleegkundige uit waarom een baby zich op een bepaalde manier gedraagt, en stelt ze de verwachtingen van de moeder bij. Maar soms gaat het inderdaad niet zo goed, en zijn meerdere huisbezoeken nodig om te zorgen dat moeder en kind goed op elkaar aansluiten. Borstvoedingssupport is beschikbaar zo lang als nodig is, of het nu om 1 of 6 huisbezoeken gaat. Soms besluiten moeders alsnog op flesvoeding over te gaan, omdat dat voor hen de beste oplossing is. Maar moeders bij wie het toch lukt, zijn blij dat ze dit intieme moment met hun kind kunnen delen.
We deden onderzoek onder moeders die gebruikmaken van borstvoedingssupport. Al deze vrouwen zijn unaniem tevreden over de hulp die zij krijgen. Enkele van hun reacties: ‘Heel tevreden over vriendelijke houding zonder teveel te romantiseren. Deskundige en adequate hulp.’ ‘Na een vermoeiende kraamweek was het fijn meer zekerheid te krijgen dat ik het goed deed.’ ‘De verpleegkundige was heel lief. Ze gaf me de geruststelling dat elke keuze goed was en dat ik zelf het beste wist wat goed zou zijn. Daardoor had ik minder stress.’ ‘Wat fijn dat deze mogelijkheid er is.’
"De verpleegkundige was heel lief. Ze gaf me de geruststelling dat elke keuze goed was en dat ik zelf het beste wist wat goed zou zijn. Daardoor had ik minder stress."
Borstvoedingssupport wordt aangeboden in de gemeente Rotterdam en is er voor iedereen die borstvoeding geven als lastig ervaart, en voor wie de hulp van een lactatiekundige buiten bereik is. Bijvoorbeeld om financiële of andere redenen, zoals een kleine sociale kring en geen oppasmogelijkheden. De borstvoedingssupport jeugdverpleegkundige kan thuis langskomen en de communicatie verloopt laagdrempelig.
Lees dan onze artikelen: