Bij de ontwikkeling van je kind denk je vaak aan de motorische ontwikkeling. Kruipen, speeltjes pakken en bijvoorbeeld leren praten. Als je kind een paar maanden oud is, kun je de motorische ontwikkeling al stimuleren. Je kunt de spieren trainen door lekker veel met je baby te spelen, en hem soms op zijn buik te leggen. Taalontwikkeling kun je stimuleren door veel te praten met je kind en hem regelmatig voor te lezen. Dat is nog gezellig ook! We houden de ontwikkeling van je kind bij met het Van Wiechenonderzoek. Daarover lees je op deze pagina meer.
Veel met je kind spelen, praten en hem voorlezen is niet alleen goed voor de motoriek. Je zorgt zo ook dat je kind zich emotioneel goed ontwikkelt. Als je veel echte aandacht hebt voor je kind en laat merken dat je er altijd voor hem bent, geeft dat een gevoel van veiligheid. En dat is weer belangrijk om je kind te laten opgroeien tot een stevig, zelfstandig en zelfverzekerd mens. Emotionele ontwikkeling stimuleren kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door veel te knuffelen, je kind in een draagzak of -doek te dragen of – als dat lukt – borstvoeding te geven. Over al deze onderwerpen vind je informatie op deze pagina.
Veelgestelde babyvragen
Hoe zorg ik voor een goede band tussen mij en mijn baby?
De ene ouder praat uit zichzelf veel tegen zijn baby, de andere wat minder. Ook al is het niet je tweede natuur: praten tegen je baby is goed voor zijn algehele ontwikkeling en de ontwikkeling van spraak en taal.
Baby’s worden graag geknuffeld. En uit onderzoek blijkt: het is ook nog eens goed voor ze. Baby’s die veel geknuffeld worden huilen minder en ontwikkelen zich beter. Pedagoog Marjolein Eijgenraam legt uit waarom knuffelen goed is voor je kind.
Borstvoeding is meer dan voeding alleen. Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven en het je lukt om op deze manier je kind te voeden, dan is dat een heel intiem moment tussen jou en je kind. Tijdens het voeden zie, voel en ruik je elkaar en daarom is borstvoeden goed voor jullie band.
Het is heel normaal dat je je onzeker of overweldigd voelt en niet direct een sterke band voelt met je baby. Aan de nieuwe situatie wennen heeft in de meeste gevallen wat tijd nodig. Sterker nog: de roze wolk is er vaker niet dan wel‘, zegt pedagoog Marjolein Eijgenraam in dit filmpje.
‘Misschien merk je weleens dat je maar met een half oor naar een verhaal luistert, of dat je weinig oog hebt voor wat je kind bezighoudt. Je bent daarin niet de enige en veel ouders voelen zich hier schuldig over’, weet pedagoog Marjolein Eijgenraam. Zij adviseert: ‘Wil je de band met je kind versterken? Geef dan liever een kwartier échte aandacht dan een uur halve aandacht.’ Bekijk hier het filmpje.
‘Meestal weet je als ouder waarom je baby huilt en wat je moet doen om hem te kalmeren’, vertelt Pedagoog Jamie Hill – Smits. ‘Maar soms lukt het je niet om erachter te komen waarom je kind huilt: er zit immers geen handleiding bij. Je kunt je behoorlijk radeloos voelen en een minder sterke band voelen met je kind dan je zou willen.’ Jamie geeft tips voor als dit gebeurt.
Hoe kan ik mijn baby troosten?
De eerste weken kun je een huilende baby oppakken en hem dicht tegen je aanhouden. Praat of zing zachtjes tegen je baby en wieg hem rustig heen en weer. Je baby hoort dan je stem en hartslag en komt hierdoor tot rust. Probeer er achter te komen waarom je baby huilt.
Wat is verantwoord mediagebruik voor baby's?
Beeldschermen zijn overal en erg verleidelijk voor jonge kinderen. Dat heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant kan je kind veel leren door allerlei interactieve spellen, aan de andere kant kan hij slechte ogen krijgen of overprikkeld raken. De balans zoeken is lastig, maar met deze praktische tips lukt het.
Darmkrampjes bij je baby: wat doe je ertegen?
In de baarmoeder hebben de darmen van je baby niet veel te doen, maar na de geboorte moeten ze ineens hard aan het werk. Bovendien moet de darmflora van je baby de eerste paar maanden nog groeien. Die combinatie kan zorgen voor fikse darmkrampjes. Heel normaal en het hoort erbij, maar het is wel heel vervelend. Er zijn manieren om je baby te helpen.
Wat kan ik doen aan baby-acne?
Puistjes en mee-eters bij baby’s is heel normaal. Als je kind een paar weken oud is, kan hij last krijgen van baby-acne. Dat ziet er niet mooi uit, vooral omdat het in het gezicht zit. Maar geen zorgen: het is verder niet gevaarlijk. Lees meer over hoe je baby-acne verzorgt en wanneer er misschien iets anders aan de hand is.
Hoe pak ik de eerste hapjes aan?
Tot de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s niets anders nodig dan melk. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Daarna kun je je kindje kennis laten maken met vaste voeding. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Bekijk ook eens deze folder van het Voedingscentrum.
Wanneer en hoe kan ik het beste de speen afbouwen?
Stoppen met de speen is iets makkelijker dan je kind helpen stoppen met duimen. Maar je moet er wel echt even de tijd voor nemen en soms ook flink doorzetten. Lees hier je hoe je het beste de speen kunt afbouwen.
Welke babycursussen geeft het CJG?
Voor elke leeftijd organiseren wij geregeld webinars, cursussen of bijeenkomsten. Ook voor jou en je baby dus. Je vindt het complete aanbod op de cursuspagina.
Wanneer kan ik beginnen met voorlezen?
Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Samen lezen is heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je kind en het verhoogt de concentratie. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Lees meer over dit programma en het voorlezen van je baby op onze pagina over Boekstart.
Hoe bescherm je je kind tegen muggen?
Muggen kunnen erg vervelend zijn voor kinderen. Deze 5 tips helpen je kind een muggenplaag zonder moeite door te komen.
Alles wat je wilt weten over je baby
Aankomende babycursussen
Opvoedinformatie
Van zwangerschap tot puberteit, van opvoedvraagstukken tot mediawijsheid en van lentekriebels tot sinterklaastijd: wij hebben er informatie over. Veel onderwerpen hebben een eigen pagina waarop je onder meer antwoord vindt op de vragen die wij erover krijgen. We voegen steeds nieuwe opvoedinformatie toe. Mis je informatie? Stuur ons je suggestie.