Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Boosheid en woede bij pubers horen bij de puberteit, maar het kan uitdagend zijn. Pubers reageren heftig door hormonen en hersenontwikkeling. Rustig blijven, praten na een uitbarsting en grenzen stellen helpen. Orthopedagoog Eva Meeuwsen legt uit hoe je je puber kunt ondersteunen.
‘Tijdens de puberteit verandert er veel in het brein van jongeren’, legt Eva uit. ‘Dit maakt dat ze de ene keer verstandig en gecontroleerd reageren, en de andere keer ineens uitbarsten in een woedeaanval. Hun emoties zijn intens, en soms zoeken ze zelfs onbewust een strijd op.’
Volgens Eva is dit gedrag vaak een combinatie van hersenontwikkeling en hormonen. ‘Pubers hebben soms moeite om hun gevoelens onder controle te houden. Dat kan zich uiten in boosheid, schreeuwen of zelfs agressief gedrag.’ Hoewel dit voor ouders lastig kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat dit gedrag vaak bij de puberteit hoort.
Eva benadrukt dat het belangrijk is om als ouder rustig te blijven. ‘Probeer niet direct in discussie te gaan of je puber te corrigeren op het moment van de woedeaanval. Geef je kind de ruimte om tot rust te komen.’ Als hij gekalmeerd is, kun je in gesprek gaan. Eva geeft enkele tips:
Praat achteraf: vraag wat er precies gebeurde en waarom je puber zo boos werd. Dit helpt hem en jou om zijn gevoelens beter te begrijpen.
Stel grenzen: leg uit dat boosheid mag, maar dat geweld of agressief gedrag niet acceptabel is.
Zoek naar oplossingen: bespreek samen hoe hij in de toekomst beter met boosheid kan omgaan. Bijvoorbeeld door even weg te lopen of diep adem te halen.
‘Als je kind vaak extreme driftbuien heeft of als boosheid omslaat in agressie, is het verstandig om hulp te zoeken’, adviseert Eva. ‘Je kunt contact opnemen met het CJG of de huisarts.’
Boosheid hoeft niet altijd negatief te zijn. ‘Het is een krachtige emotie die je ook op een positieve manier kunt gebruiken’, zegt Eva. ‘Stimuleer je kind om boosheid af te reageren door actief bezig te zijn.’ Sporten is bijvoorbeeld een goede manier om spanning kwijt te raken. ‘Denk aan hardlopen, zwemmen of vechtsporten zoals judo. Dit helpt niet alleen om stoom af te blazen, maar helpt hem ook controle te houden over zichzelf.’
Daarnaast kun je er over nadenken om je kind een cursus sociale vaardigheden of een agressieregulatie te laten volgen. ‘In deze cursussen leren jongeren hoe ze beter met anderen kunnen omgaan, ruzies kunnen vermijden en hun boosheid op een gezonde manier kunnen uiten’, legt Eva uit.
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.