Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Knieklachten komen vaak voor bij kinderen, vooral tijdens groeispurten en bij actieve sporten. De klachten zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over, maar rust is belangrijk. Jeugdarts Martijn de Vries legt uit wat de symptomen zijn, hoe je de pijn kunt herkennen en wat je kunt doen om je kind te helpen.
‘Tijdens de groei zijn de botten, spieren en pezen van je kind in ontwikkeling’, legt Martijn uit. ‘Vooral tijdens een groeispurt kan dit problemen geven in de knieën.’ De pijn ontstaat vaak door irritatie op plekken waar pezen en botten samenkomen, bijvoorbeeld onder de knieschijf. ‘Kinderen ervaren vaak pijn onder de knie, vooral bij het strekken van het been, traplopen of hurken. Soms ontstaat er een gevoelige bult onder de knieschijf, die warm kan aanvoelen’, vertelt Martijn.
‘De pijn kan onregelmatig zijn. Soms voelt je kind geen pijn, maar het kan ook plotseling terugkomen. Langdurig zitten met gebogen knieën kan de klachten vaak erger maken, vooral bij pubers. Kinderen die sporten doen waarin veel wordt gerend en gesprongen, zoals voetbal of turnen, lopen meer risico.’
‘Knieklachten bij kinderen in de groei worden vaak samengevat onder 2 medische namen: de ziekte van Osgood-Schlatter en het patellofemoraal pijnsyndroom’, legt Martijn uit.
De ziekte van Osgood-Schlatter komt vooral voor bij jongens van 10 tot 15 jaar. De klachten ontstaan door irritatie van de kniepees aan het scheenbeen, wat voor een pijnlijke bult onder de knie zorgt.
Het patellofemoraal pijnsyndroom komt vaker voor bij meisjes en veroorzaakt pijn rond de knieschijf, vaak door een combinatie van overbelasting en verminderde spierkracht.
Hoewel de namen ingewikkeld klinken, gaat het in beide gevallen om klachten die vanzelf overgaan, zolang de knie voldoende rust krijgt.
Het belangrijkste is om te zorgen dat je kind rust neemt en zijn knieën niet te zwaar belast. Martijn geeft enkele tips:
Minder intensief sporten: laat je kind sporten vermijden waarbij veel wordt gesprongen of gerend. Sporten zoals zwemmen of fietsen zijn minder zwaar voor de knieën.
Geen krukken gebruiken: als er geen blessure is vastgesteld, kan het gebruik van krukken de spieren in de benen verzwakken, waardoor juist andere blessures kunnen ontstaan.
Luister naar de pijn: als je kind veel pijn heeft, is dat een signaal om het rustiger aan te doen.
Door een goede verdeling tussen rust en activiteit te vinden, kun je je kind helpen sneller te herstellen. ‘Wanneer de klachten minder worden, kan je kind voorzichtig weer beginnen met zijn of haar sport’, adviseert Martijn.
Meestal zijn knieklachten onschuldig en verdwijnen ze vanzelf. Toch zijn er situaties waarin het verstandig is om contact op te nemen met je huisarts:
Als de klachten langer aanhouden wanneer je kind rust neemt en aanpassingen doet in het sporten.
Als de knie erg gezwollen, rood of warm wordt.
Als je kind moeite heeft met lopen of het been niet kan strekken.
Heeft je kind wel eens last van z’n knie en wil je advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.