Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Natuurlijk is het belangrijk je dochter voor te bereiden op ongesteld zijn. Help haar bij de hygiëne: leer haar dagelijks en zo nodig vaker te wassen en schoon ondergoed te dragen. Leg uit welke oplossingen er zijn voor het opvangen van menstruatiebloed, wat de verschillen zijn en hoe ze werken.
Tijdens de eerste menstruaties is het goed om maandverband te gebruiken. Zo merkt je dochter het best wat er met haar lichaam gebeurt. Maandverband is gemakkelijker bij het verwisselen, maar je kunt er last van hebben en het kan ook gaan ruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten maandverband en tampons. Laat je dochter rustig kijken wat het best bij haar past.
Veel meiden vinden het gebruik van tampons eerst nog lastig. Je kunt haar helpen door te bespreken hoe ze ertegenover staat, en uit te leggen hoe ze een tampon moet inbrengen. Ze kan het best beginnen met mini-tampons.
Het inbrengen van een tampon is een handigheidje waar de meeste meisjes even aan moeten wennen. Het is slim om het tijdens de menstruatie gewoon af en toe eens te proberen. Midden in de menstruatieperiode gaat het inbrengen het makkelijkst: er komt dan veel slijm vrij, waardoor de tampon soepeler naar binnen glijdt. Je kunt vertellen dat de tampon niet goed zit als je hem voelt zitten. Dan moet hij nog een stukje verder naar binnen. Doet je dochter aan sport, dan is het gebruik van tampons erg handig, zeker bij een sport als zwemmen.
Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.
Je dochter kan ook een menstruatiecup gebruiken. Dit is een klein bakje gemaakt van zacht kunststof, dat je in je vagina inbrengt. Het slijm met bloed wordt hierin opgevangen. Ook met een cup zie je goed wat er gebeurt. Daardoor zijn ze geschikt vanaf de eerste menstruatie, al vinden veel meisjes het inbrengen dan nog te spannend. Er zijn cupjes die je na gebruik weggooit, maar ook cupjes die je kunt hergebruiken en duurzaam zijn.
Als je dochter liever geen maandverband, tampons of menstruatiecups wil gebruiken, kan ze ook menstruatieondergoed dragen. In dit wasbare ondergoed zitten extra laagjes stof waarin het bloed wordt opgevangen.
Het is goed om je dochter uit te leggen hoe vaak ze maandverband of tampons moet verwisselen en dat ze de gebruikte exemplaren niet door het toilet mag spoelen. Tijdens de menstruatie is het extra belangrijk dat je dochter zich dagelijks wast met water. Gebruik hierbij geen zeep.
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.